Представители на животновъдни организации насрочват пресконференция, за да изразят своето несъгласие и да поискат оставката на ръководството на Министерството на земеделието в лицето на ресорния министър Кирил Вътев, неговите заместници, съветници и началник кабинет. По думите им това е във връзка с неспазване на поети ангажименти, неадекватни решения в извънредната ситуация и несъобразяване с мненията на бранша. 

Вижте още: Защо животновъди имат слаб интерес към екосхема и какво налага орязването на бюджета й с 88%?

 

Според браншовите представители голяма част от решенията, които засягат сектора, се вземат еднолично от Министерството на земеделието без знанието на бранша. Това се отнася както за промяна, изменение и допълнение на важни наредби, така и за решения, взети на Комитета по наблюдение за Стратегическия план.

Животновъдите са недоволни също от неизпълнение на част от точките в меморандума, подписан между управляващите и протестиращи фермери. Все още не е изплатена обещаната държавна помощ по de minimis. Не е отпаднал и таванът на украинската помощ от 250 000 евро, което ощетява големите производители. За него обаче се чака решение на Европейската комисия

От бранша настояват също за нулево задържане на животните, заявени по Преходната национална помощ, заради тежката икономическа обстановка.

Освен това бюджетът по преходната национална помощ, който е същият спрямо година по-рано, не е съобразен с четирикратно по-голямата бройка заявени животни към новата референтна 2018 година, изчисляват животновъдните организации. Затова те искат спешно да се прехвърли бюджет по интервенцията, който да гарантира ставката от 190 лв. на говедо и 350 лв. на бивол.

Представителите на животновъдния сектор изразяват и своето отрицателно становище за приемане на писмена процедура за запазване на модуларните ставки. Те подкрепят решението на последния Комитет по наблюдение, проведен на 17 септември, за отпадане на модуларната ставка при биволи и говеда, включени в развъдни програми.

Насрочването на пресконференцията е инициирано от Национален съюз на говедовъдите (Димитър Зоров), Обединени български животновъди (Бойко Синапов), Съюз на животновъдите в България (Пенка Христова), Институт на жените фермери в България, Национална асоциация на животновъдите в България (Иван Михов), Национална асоциация на месо- и млекопреработвателите (Танчо Колев) и Асоциация на биволовъдите в България (Мария Степанчева). Очаква се да стане ясно на коя дата ще се случи тя.