Необичайно топлата зима и последвалото захлаждане създават реален риск от измръзване на овошките, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) пред Агри.БГ. Високите температури може да са събудили някои дръвчета, а рязкото им падане от последните дни да доведе до щети по реколтата.

Опасност за овошките в измамното време - какво да правите?

Зимното пръскане обаче идва на помощ, като освен срещу вредители, то може да послужи и за предпазване от негативното влияние на отрицателните температури.

"Цялостното варосване на дръвчетата е един добре забравен метод, чийто единствен недостатък е, че е трудоемък", казва Петков.

По нова технология, която използва овощарски пръскачки и модерна немска боя, с една пръскачка се обработват 100 дка на ден от един човек. Специалната формула създава термокожух, който забавя вегетацията с 10-25 дни в зависимост от концентрацията на работния разтвор на овощарската вар.

Цялостното варосване унищожава всички вредители, лишеи и гъби. При този метод освен ствола се обработват скелетните клони и плодните пъпки. Зимното пръскане е задължително, за да бъдат спасени овошките от неприятели.

Според последната агропрогноза на Националния институт по метеорология и хидрология през следващите три дни ни очаква нестабилно време с чести превалявания и повишаване на температурите. Очакваното по-топло време ще позволи на овощарите да подновят резитбата с своите градини.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Показват на живо как се подрязват и присаждат овошки

Слаби валежи през февруари и крайности в температурите

Експерт: Тежки години очакват земеделските стопани