Изложението "Дунавски овощари", което ще се проведе на 20 март 2020 г. в Русе ще събере над 50 фирми от сектора. Това каза пред Агри.БГ Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари - организатор на събитието.

Плащат по-рано обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци

"Изложението ще се проведе за пети път тази година и ще бъде по-раздвижено от преди. Предвидили сме много В2В срещи, ще участват и представители на всички търговски вериги", сподели Колев.

Събитието представя фирми, специализирани в овощарството и доказали се на пазара.  Традиционно то дава възможност на фермерите да договарят директни сделки за реализация на продукцията, включително с партньори от чужбина. Тази година се очакват много гости от други страни, според организаторите. Министърът на земеделието Десислава Танева също е потвърдила присъствие, издаде Колев.

Новото тази година е, че докато тече форума, пред сградата на ОЗК "Арена", където то се провежда, ще бъде организиран фермерски пазар, на който ще се представя и земеделска техника.

 Сушата и топлото време са най-големият проблем за овощарския сектор в момента, заяви още Колев. Идната седмица прогнозират захлаждане и ако то се случи, ще е добре. Ако до края на март не завали обаче и не се вдигне нивото на почвената влага, това ще застраши сериозно реколтата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Топлият януари може да бъде от полза на овощарите

Още една година по Агроекологичната мярка за сектор "Плодове"

Италианци искат да развият лешникопроизводството у нас за свои нужди