Как се подрязват и присаждат овошки – това ще демонстрират на живо вещи в сферата експерти на 13 февруари 2020 г. от 10:30 часа в Института по земеделие в град Кюстендил.

Изложението "Дунавски овощари" събира над 50 фирми през март

Урокът в реално време ще се състои по време на провеждания за втора поредна година открит ден "Добри практики в земеделието", който се организира от земеделския институт съвместно с Националната служба за съвети в земеделието.

Друга любопитна демонстрация предвижда да покаже на фермерите машини за преработка на отпадната дървесина от овощни градини и как те могат да се приложат в родните стопанства.

Освен практическите занимания в програмата са включени лекции за запознаване със схемите за растителна защита при черешата, сливата и ябълката и с възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

"Събитието протича при много голям интерес, като миналата година се включиха над 80 фермери и заинтересовани граждани", коментира за Агри.БГ Ивона Новакова, гл. експерт в териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието. Новото тази година е, че освен подрязване агроспециалистите ще демонстрират още присаждане на овошки", допълни тя.

Мероприятието е напълно безплатно за посетителите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Още една година по Агроекологичната мярка за сектор "Плодове"

Топлият януари може да бъде от полза на овощарите

Плащат по-рано обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци