Дъждовете от последното денонощие зарадваха земеделските производители, но нетипично големите температурни амплитуди застрашават овошките, твърдят специалистите.

Подвеждащо време: Нахлува топъл вятър, после - дъжд и сняг

Метеорологичните условия в много райони на страната в момента отговарят точно на ситуацията, определяна от земеделците като подлъгване на растенията.

„Ако предните дни термометрите са показвали 16-18 градуса, а след по-малко от едно денонощие живакът вече е под нулата, опасността от така нареченото зимно изгаряне на овошките е съвсем реална. Това е моментът, който някога хората са наричали подлъгване на дръвчетата.

Определението е точно, защото заради високите температури дърветата прекратяват твърде рано зимния си покой и активизират своите жизнени процеси. В следващ момент, когато идва рязко застудяване, това е шок за тях“, обясни агрономът Валя Петрова.

Може да бъдат засегнати не само подранилите пъпки, а и кората на дърветата. Тогава загубите са много по-големи.

Най-застрашени са лешникът, дрянът, кайсията, бадемът, прасковата, джанката и сливата. Не е безопасно и за черешата, вишнята, крушата, ябълката, дюлята и мушмулата.

При тях ненормалните затопляния през този месец може да са довели до активизиране на жизнените процеси, отслабване на закалката и при повторно понижаване на температурите, като това в момента, рискът да бъдат повредени вегетативните и плодните органи е реален.

„Най-добре е стопаните, които не са правили скоро обстоен оглед на градината да го направят сега. Целта на едно такова предварително обследване е да се установи и какво е състоянието на дръвчетата, и да се провери за евентуално наличие на зимуващи неприятели. Именно така може да бъдат съобразени навреме икономическите прагове на вредност“, обяснява специалистът.

Типичните средномесечни температури за февруари в северната част на страната са около 0 градуса, а в Южна България и по Черноморието са положителни от 1 до 3 градуса.

Според дългосрочната синоптична прогноза до края на месеца не се очаква максималните дневни стойности да надскочат плюс 10 градуса, а минималните ще падат най-много до минус 4. Това е добра новина за овощарите - те имат шанс да успеят навреме с обичайниите за периода мероприятия.

Показват на живо как се подрязват и присаждат овошки

Наложителното в невегетационния период на дърветата сега е да се унищожат стадиите на неприятелите и причинителите на болести, които зимуват по ствола и клоните. Задължително е обаче да се направи така нареченото зимно пръскане срещу болести.

Най-добре е да се ползва бордолезов разтвор 1%, а срещу къдравостта по прасковите - и фунгициди.

Много е важно да се опръскат обилно всички части на дървото – клоните, но и местата на разклоненията, както и ствола, и около него, категорични са специалистите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Знаете ли как се отглеждат костилкови овошки?

Експерт: Тежки години очакват земеделските стопани

ДФЗ отваря прием за инвестиции в „Плодове и зеленчуци“ за 18,6 млн. лв.