Има индикации от места, че не много чувствително, но падна цената на млякото с няколко стотинки. Зам.-министърът проведе разговори с няколко преработватели, които временно са спрели да изкупуват. Работим по въпроса.

Няма как да ги задължим да изкупуват млякото, но всичко друго, което може да направим в правомощията си, ви уверявам, че го правим. Надявам се, това, което правим, да повлияе. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев за Агри.БГ по повод сигналите от стопани, че получават предизвестия от мандри, че до месец изкупуването на сурово мляко ще спре. 

Министър Гечев: Работим по украинската помощ, de minimis за животновъдите ще има, ако се наложи

Животновъди сигнализират и за нерегламентиран внос.  
“Да дават сигнали и доказателства. Министерството не отговаря нито за цените, нито за нерегламентирания внос, но имаме инструменти чрез БАБХ за констатиране на качеството. Нерегламентираният внос представлява опасност като качество най-малко, за това можем да вземем съответните мерки, но моля животновъдите по съответните канали и през браншовите организации най-вече, да подават конкретни сигнали, ако имат данни за такива”, посочи Гечев. 

Вдигането на цените съвсем не облагодетелства земеделските производители. Това показват анализите, отбеляза министърът. 

Фермерите са прави - вдигането на цените не е при тях”, увери Гечев.

Според него обаче държавата не може да сложи праг на минималната изкупна цена. 

“Няма законово основание за това. Ако някой ми посочи законово основание за това, с удоволствие ще се възползвам. Минимални изкупни цени могат да се направят както при тока - ако държавата дотира част от тях до минималните изкупни цени. Това в България става по друг начин. За съжаление този 1 млрд., който се даде през миналата година като подпомагане, не се отрази на цените на храната. Но това не дойде от завишаване на цените на фермерите. Тук се получава следното - хем са скъпи хранителните продукти, хем фермерите не получават достатъчно пари. Това е жалко и не е справедливо”, коментира министърът. 

На въпроса дали държавата може да компенсира стопаните при фалит и ликвидиране на стадото, министърът отговори, че "някои от предложенията са тежко екзотични".

"Аз съм служебен министър, разполагащ със съответния бюджет и законодателство. Дори да искам да направя нещо с повече средства, това няма как да стане. 

Надявам се този път наистина да не сме във водовъртежа на поредни избори, защото все едно да имаш луксозна кола, която да караш само на първа скорост. Служебното правителство има ограничени правомощия. Правим каквото можем, но мисля, че субсидиите, които дадохме миналата година съвсем не са за пренебрегване. 

Ще ми се обаче фермерите да са по-конкурентоспособни и да говорим за отварянето на пазари. Не може да се разчита само на субсидии”, каза министър Гечев.