Животновъди се срещат със служебния земеделски министър Христо Бозуков, за да обсъдят кризисната ситуация в страната – суша, пожари, поскъпване на фуражите, както и други текущи за сектора въпроси, научи Агри.БГ.

Важните срокове през август

Срещата е насрочена за 11:00 часа и е по инициатива на „Обединени български животновъди“. На нея ще участват председателят на асоциацията Бойко Синапов и един от заместник-председателите – Дарина Шишкова. 

Към тях се присъединяват Мария Степанчева – председател на Асоциацията на биволовъдите в България, Пенка Христова – председател на Съюза на животновъдите, Господин Господинов – председател на Областен консултативен съвет по животновъдство – Бургас, и други.

От страна на държавните институции ще присъстват земеделският министър Христо Бозуков, заместник-министър Крум Неделков и представители на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Читатели на Агри.БГ също коментират трудната ситуация за сектора в момента.

„То е бивала суша, ама като тазгодишната не помня. Люцерната втори откос няма да има, а първия животните изядоха за двадесет дни на ясла. Навсякъде е пустиня, у стърнищата няма ни тревичка, ни клас... За много от колегите тази година ще е последна“, песимист е "Fermer 741".

Негов колега също споделя мнение, че е нужно да се намерят пари, за да се подпомогнат земеделците и животновъдите. 

„Трябва да се вдигнат цените на млякото, за вълната да се намери пазар, и месото да е на по-висока цена. Знаете ли едно стадо овце колко яде на година? Знаете ли, че субсидиите стигат само за няколко месеца осигурена храна на добитъка. Всеки животновъд се надява на тези пари, за да покрие някой заем за фураж или сено или пък да купи сега през лятото, че са по-евтини", обяснява "Една".