Докато зърнопроизводителите се оплакват от ниските цени на зърното, животновъдите започват да се притесняват ще успеят ли да си набавят нужния фураж за животните.

Вижте още: Фермери, не забравяйте да декларирате произведеното зърно

 

Традиционно, когато цените не удовлетворяват производителите, те се опитват да задържат продукция в очакване на по-добър момент. От друга страна, животновъдите, чиято себестойност на продукцията също се е повишила значително, виждат шанс да вземат фураж на по-добра цена, а и имат нужда от такъв.

Само че сега зърнопроизводителите не продават. Последното чух, че им дават по 28 стотинки за ечемик и 31 стотинки за пшеница. Затова сега предлагане няма. Колеги с по-малки стопанства споделят, че търсили да закупят 5 тона и накрая успели да намерят, но на цена от 50 стотинки”, разказва пред Агри.БГ животновъдът Методи Лаков.

В същото време последните борсови данни продължават да са за спад в цените на световните зърнени пазари. “

Има производство, но реално няма кой да плати производствената цена”, коментира по-рано пред Агри БГ председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, според която „разходът за един декар пшеница без рентите, защото са много различни из страната, е между 180-230 лв. в зависимост от това какво ти е производстовото”.

На този фон цените на горива, торове и прочее отново тръгват нагоре, което предполага затруднение и недоволство във всички сектори.