Зърнените котировки на световните борси завършиха със спад в цените през миналата седмица, въпреки че до петък растяха уверено. 

Вижте още: Световен съвет по зърното: Увеличение на износа и намаляване на запасите от пшеница през стопанската 2023/24 г.

 

Пшеницата загуби най-много на борсата в Чикаго - 1,8%.

Погледнато от фундаментална гледна точка, предимство имат факторите, подкрепящи повишаването на цените. Въпреки усилията на Турция да получи разрешението на Путин за връщане на зърнените коридори, Русия продължава да обстрелва пристанищната инфраструктура в Украйна. Освен това все още има метеорологичен натиск върху напр. култури в Канада и САЩ, което води до по-ниски прогнози за реколтата.

Пшеницата с договор за доставка през септември падна с 0,3% в петък на MATIF и струва 233,50 евро/т, като на годишна база котировките са надолу с 29,1%. През изминалата седмица цената на пшеницата се е повишила с 0,2%.

Цената на царевицата на парижката борса за ноември пада с 0,6% в петък и възлиза на 214,75 евро/т , като през последната година е намаляла с 33,1%. 

Пшеницата в Чикаго в договор за септември поевтиня в последния ден на миналата седмица с 1,8% и струва 217,98 долара/т. На годишна база котировките паднаха с 22,9%. През последната седмица пазарната и стойност е надолу с 3,3 на сто. 

Цената на царевицата с договор за доставка през септември пада с 0,3 на сто на Чикагската борса и възлиза на 185,33 долара/т, като спрямо миналата година намалява с 28,4%, а на седмична база намалението е 1,8%.

На Софийска стокова борса от началото на август е доста спокойно, преобладават предложенията за продажби в подкръг „Зърно“. 

Котировките продава за хлебна пшеница миналата седмица са от 470 до 591 лв./тон, купувачите отговарят с 320 лв./тон, доставка DAP (в този случай продавачът поема всички разходи и рискове по доставката на стоката до уговореното местоназначение). Това е доста под цената на пристанище Варна, където доставките DAP  вървят по 217 евро/т, а в порт Констанца цената е 212 евро/т. 

Царевицата се предлага от 450 до 480 лв./тон, а маслодаен слънчоглед от 750 до 810 лв./тон. Всички цени са без ДДС.