То (българското животновъдство - бел. авт.) агонизира от има-няма 15 години. 

В момента близо 1000 ферми, отглеждащи над 80 000 животни, ще останат без никаква подкрепа. Тези стопани не получиха своите субсидии за 2020 г. заради чиновническо безразличие. Не получиха de minimis 2021 г., защото получаването му бе обвързано с оторизирано плащане за 2020 г., а сега въпросните 1000 български земеделски производители са лишени от Ковид 2021 и няма да получат и стотинка от полагащите им се 72 млн. лв., защото отново ги обвързаха с плащането от 2020 г.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Това написа в социалните мрежи председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Повод за поста му бе коментарът в подкаста на Агри.БГ - В агония ли е БГ животновъдството и кой може да се окаже без пари по Ковид мярката?

Секторът е притиснат от години в ъгъла. 

Животновъдството е поставено в ситуация да разчита на субсидии, за да оцелее, а не да се изгражда като бизнес и устойчив отрасъл в икономиката. 

Грешките, разбира се, на първо място е редно да се търсят във водената с години неадекватна и без всякаква визия политика. 

Караколев продължава: “Но това не е всичко. Същите тези 1000 реални фермери вероятно ще бъдат лишени и от ПНДЖ за тази година, защото са санкционирани от Държавен фонд “Земеделие” на база неполучените  субсидии за 2020”. 

По думите му това се случва “с абсолютното безразличие на МЗХГ и ДФЗ въпреки изключително трудния период, в който се намира родното ни животновъдство”. 

Симеон Караколев: Единствената грешка на тези 1000 човека е, че те предпочетоха да останат да се трудят в и за Родината си, да се грижат 24/7 за изхранването на сънародниците си и да се борят с вятърни мелници!

Мнението на Караколев предизвика много коментари по темата тъжното и неадекватно състояние на българското животновъдство. 
Пример като коментар за тежкото ежедневие на стопаните даде и овцевъдът Ерик Борисов

“През август 2020, след проверка от БАБХ, се установи, че от 112 овце имам 14 липсващи животни, които ги няма в обекта, а са в регистъра във ВетИС! 

През годините са се натрупали тъй като ветеринарният лекар по една или друга причина е забравил да ги отпише. Още на същия ден ми беше съставен акт от ОДБХ на стойност - 200 лв. - осъзнавам вината си, платих акта”, пише Борисов. 

Той разказва, че два месеца по-късно разбрал, че животните му не отговарят на условията за получаване на ПНДЖ3. 

“Тъй като 14 липсващи животни умножени по не знам си каква формула правят 22%, от заявените животни за подпомагане по схемата (за ПНДЖ трябва да са до 20%). Преглътнах го и това, въпреки че всичките ми пари инвестирах месец по- рано за да отговоря на изискванията по чл.137”, коментира животновъдът. 

Но историята не свършва дотук. 

През февруари 2021 бе обявен прием по de minimis и Ерик отново няма право да кандидатства, тъй като това може да се направи само, ако всичко с ПНДЖ3 2020 е наред. 

“Стискам зъби и продължавам”, разказва огорченият млад фермер и споделя: “Преди месец разбрах, че Ковид финансирането отново ще ме подмине, тъй като ще е със заявления само от 2020, но пък обвързаното ще си е за 2021. Логика не намерих, но го преглътнах и това.

Това обаче, което не мога да преглътна е, че след като регистърът ми от година и половина вече е чист, няма никакви нарушения и загубих десетки хиляди лева за порицание от ДФЗ, аз отново не мога да се класирам за ПНДЖ3 2021”, обобщава стопанинът. 

Борисов се обърна и към служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков и неговия заместник с ресор животновъдство - Крум Неделков. 

“Не се издържа вече. Положението е сериозно и моля да обърнете внимание на случващото се!”.