Новината, че до 6 ноември тече допълнителен прием по de minimis, даде надежда на много животновъди с казуси. За други обаче проблемът с недопустимостта си остава и те отново отсъстват от списъците.

Животновъди, тече допълнителен прием по de minimis

Един от тези случаи е следният. Животновъд отглежда дребни преживни животни от няколко години, а от миналата година – и крави. Неговият казус е, че кравите са закупени миналата година, но след изтичане на срока за кандидатстване за Кампания 2019. Тази година те вече са заявени за обвързано подпомагане за Кампания 2020, но не са допустими за първия de minimis през месец август. 

До тук добре, защото допълнителният прием по de minimis сега се отваря и за такива като него. Да, но в условията за допустимост е записано, че бенефициентът не трябва да е вземал de minimis по първия прием. 

„Това означава, че аз като съм взел de minimis за овцете, сега не съм допустим да кандидатствам за кравите. По мярка COVID-1 също не мога с кравите. Тяхната логика е, че миналата година не съм ги имал и де факто не съм претърпял загуба заради пандемията, тоест никога не съм имал печалба от тях и сега не инкасирам загуби“, недоумява животновъдът. 

За всеки случай той е звънял и на телефон в София, на който от държавната администрация отговарят за временните мерки за подпомагане. От там му потвърждават, че тъй като е взел държавна помощ за овцете, не му се полага за кравите. 

„Кравите ще изядат подпомагането на овцете“, шегува се стопанинът и се учудва на поредната липса на логика в системата.

Той е член на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), откъдето са му обещали да съдействат за разрешаване на казуса. Ако и вие сте като него с такъв или подобни проблеми, най-добре е да не чакате крайния срок и да сигнализирате навреме, за да се потърси решение. Пък току-виж се и намери.