Не можем да приключим заявлението си, а няма време, сигнализират животновъди, които кандидатстват по интервенцията за биопроизводство и екосхеми. 

Биологични животновъди: На много места системата дава фатални грешки

Проблем със заявяването през СЕУ на ДФЗ срещат дори фермери, които чертаят онлайн от години. Покрай забавянето и неуредиците с био и еко площите едва преди няколко дни стана възможно зареждането им в ИСАК. Но проблемите не свършват дотук – зареждат се страници със стотици парцели с фатални грешки, които трябва да бъдат отстранени една по една, а време няма. 

В разгара на кампанията по прибиране на реколтата фермерите са по полето от сутрин до мрак. Техника се троши, телета боледуват, а сеното чака да бъде прибрано. Наближава и крайният срок на приема на заявления по чл. 69 и 70. Задачите не са малко.

„Това е някакво безумие в жътвената кампания да поправяме и изследваме стотици грешки в набързо скован софтуер! A и не винаги може да се работи по заявлението! Постоянно излиза надпис: „Данните не могат да бъдат заредени. Презаредете страницата, ако е изтекла сесията“. Презареждам и пак същото“, споделя говедовъдът Пламен Якимов от Ловешко.

За първи път той решава да кандидатства за подпомагане с биопроизводство. Идеята му е да го направи електронно, както предходните няколко години. Всичко със заявлението изглежда точно, докато не го изпраща в ИСАК за последни проверки. Когато му го връщат, му побеляват косите, като вижда 7-те страници с фатални грешки, заради които софтуерът не му позволява да приключи заявлението си.

„Започнах да ги отстранявам от последната страница. Нещо с ВПС-1 съм бил разширил. Да, възможно е. Имам правно основание за цял имот. До сега чертаехме, изключвайки недопустимото – синори, слогове, водни течения. Сега тези площи са вече допустими. Заявих целия имот и очертах площите по Екосхема за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура. Следва фатална грешка!“, дава за пример Якимов.

За всяка грешка са нужни часове в комуникация и четене на наредби, за да бъде отстранена, а време няма. Затова в писмо до земеделския министър Кирил Вътев животновъдът апелира да се приемат всякакви заявления за директни плащания, които да се коригират по-късно.

„Нека на спокойствие да оправяме грешките от късно приетите наредби и лошо създадения софтуер, за което ние, животновъдите, нямаме никаква вина! Както ние, така и вие вече нямаме време за повече експерименти“, завършва на финал говедовъдът.