Голям пожар изпепели фермата на животновъда Красимир Кирилов в село Шереметя, Велико Търново.

През крив макарон: Намалената ставка на ДДС за плодове и зеленчуци изглежда мираж 

По информация на Агри.БГ са изгорели всички крави и телета в стопанството. Фермерът е успял да спаси единствен овцете и агънцата, които е изнасял на ръце от огъня. Изгорели са и всички бали сено и люцерна.

Красимир Кирилов се занимава с животновъдство от дълги години. До преди ужасния инцидент в стопанството му във великотърновското село имаше около 200 овце, агнета и кози, както и около 70 крави и телета. Причините за пожара все още се уточняват.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) вече се ангажира да закара бали сено за останалите живи животни. Асоциацията ще обяви и кампания за набиране на средства за справяне с последствията от пожара - изчистване, ремонт и купуване на животни.

От своя страна министерството в лицето на министър д-р Иван Иванов също може да помогне на фермера, както се случи в предходните години със стопани, загубили фермите си по сходен начин в пожар. Именно затова се надяваме, че и тук земеделското министерство ще се намеси по адекватен начин и ще подаде ръка на стопанина във възможно най-кратки срокове.

Възможността на министерството в подобни случаи, в които се налага финансова помощ, е чрез индивидуална помощ от типа de minimis.

Ако желаете да помогнете, това е банковата сметка. 

Титуляр: Красимир Тодоров Кирилов

IBAN: BG80UNCR70001524777423  (УниКредит Булбанк)