Близо 400 земеделски стопани от 4 области се опитаха да влязат в залата на Областна администрация в Добрич, за да се запознаят с условията и да зададат въпросите си по новия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г.

 

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

За съжаление залата се оказа недостатъчно голяма, за да събере производителите от регионите на Шумен, Варна, Силистра и Добрич, отзовали се на поканата за среща, която е част от информационната кампания на аграрното ведомство. 

Струпването на множество хора, желаещи и търсещи информация, принуди организаторите от Министерството на земеделието и ОД „Земеделие“ да променят хода на срещата и да организират своеобразен двусменен информационен режим.

Така експертите от министерството изнасяха презентации и отговаряха на въпроси по два пъти пред различна аудитория. Част от останалите извън залата стопани показаха ясно своето недоволство, а друга част търпеливо изчакаха „втората смяна“, за да получат необходимата им информация.

„Новите правила, по които ще работи българското земеделие, са неясни дори за управляващите. Но каквито и да са, ние трябва да ги знаем. Ние сме хората, които ще работим, нас ще санкционират, нас ще дърпат всички. А това тук е недомислие – да събереш земеделци от няколко области в една зала“, възмущава се производител, пожелал анонимност. 

„Интересува ме всичко ново, но не мога да го чуя. Не мога да вляза в залата. Не е предвидено колко са интересуващите се, от Министерството е трябвало да го имат предвид. Тук в Североизточна България сме все земеделци“, сподели пред Агри.БГ Димитър Стоянов от Генерал Тошево. Колегата му Деян Цонев от село Сърнино допълни, че се интересува какви са подробностите от новия Стратегически план.

„Интересуват ме детайлите, всичко е важно, а едва ли на сайта на министерството ще се видят и чуят всички подробности. Винаги има конкретни въпроси. Много неща ме вълнуват, например ако сея четвърта култура. Но на този етап нищо не е ясно. С угарите същата работа. Проценти разни, неясноти, искам да разбера всичко това“, уточни стопанинът. 

„Въпросите са ми свързани със зелените площи, които трябва да стоят до 1 февруари. Как точно ще стане? Ние тогава ще орем, ще обработваме и ще сеем“, каза Николай Недев от село Кардам, обработващ 3500 дка. 

Как точно ще се подават заявленията за подпомагане, кога и как ще се нанасят корекции, какви са сроковете – тези въпроси интересуват Ивайло Панайотов. Младият земеделец отбеляза още: „Въпросите ми са свързани с новите правни основания, слоевете и как ще се работи с тях. Говорят за нова гъвкавост, затова ме интересува как ще се правят корекции в заявленията“.

„Трябва да чуем новостите, какви ще са изискванията, кои са промените, да се подготвим. Но организацията е типично по български. Може ли четири области да събереш в една зала?“, не скри възмущението си Боян Стоянов от село Кардам, обработващ 5000 дка земя. 
„В момента тук има над 400 колеги, от които едва ли залата успя да събере и 200. Аз съм убедена, че присъстващите едва ли разбраха нещо от това, което обясни г-жа Стоянова. Тази кампания е закъсняла. На практика неяснотите са безкрайно много, има страшно много детайли и въпроси, на които търсим отговори“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Информационна кампания с още детайли по Стратегическия план предстои да изнесат експертите от Териториалния офис на НССЗ, съобщи пред земеделските стопани инж. Десислава Иванова, директор на ОД „Земеделие“.