Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) информира кандидатите по интервенциите за директни плащания за Кампания 2023, че съгласно изискванията на чл. 54 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) ще извършва проверки за спазване на изискването за „Активен земеделски стопанин“, съобщиха от пресофиса на Фонда.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Проверките ще се правят въз основа на данните от годишните отчети за дейността (ГОД) за предходната година, подадени в Националния статистически институт (НСИ) и въз основа на данните от годишните данъчни декларации, подадени в Националната агенция за приходите (НАП).

Съгласно чл. 20, ал. 4 от Закона за статистиката всички физически и юридически лица, които извършват стопанска дейност, са длъжни да предоставят на НСИ годишен отчет за дейността си (ГОД), съдържащ статистически справки и счетоводни документи.

По силата на чл. 92, ал. 3, чл. 219, ал. 5, чл. 252, ал. 2, чл. 259, ал. 3 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) и чл. 51, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) юридическите и физическите лица заедно с годишната си данъчна декларация подават и ГОД в срок от 1 март до 30 юни 2023 г. Информация за реда за подаване на ГОД може да намерите на сайта на НСИ.

Допълнително информираме, че при прилагане на тавана на плащане по интервенцията за основно подпомагане на доходите за устойчивост на земеделските стопани (ОПДУ), за приспадане на трудовите възнаграждения на работниците в земеделското стопанство, назначени под Код на икономическата дейност (КИД) в областта на селското стопанство, ДФЗ – РА ще използва данните от годишните данъчни декларации на кандидатите, предоставени от НАП, при спазване на изискванията на чл. 57 от ЗПЗП.