До 18 октомври свиневъдите могат да кандидатстват за подпомагане на брой реализирани угоени прасета по трети транш на схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“. 

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график с директните плащания до края на 2022 г.?

За държавната помощ през 2022 г. е утвърден бюджет от 59 млн. лв. Документи се подават в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Фермерите трябва да докажат, че в периода от 1 септември до 31 декември 2022 г. са продали угоените от тях прасета или, че имат в стопанствата си налични свине за угояване, които ще реализират до края на годината.

От Фонда припомнят, че помощта за хуманно отношение към свинете се предоставя в две направления. Първото е насочено в подкрепа отглеждането на свине-майки. Кандидатстването по него беше в началото на 2022 г. Финансова подкрепа в размер на 4 034 777 лв. получиха 62 стопани.

Помощта по второто направление е за реализирани и продадени прасета за угояване и се предоставя за заявен брой животни. Кандидатстването по него става на траншове. Първият прием се проведе от 5 до 17 май 2022 г. Приемът за втория транш се състоя от 2 до 16 септември 2022 г.

Общо изплатените средства по помощта към момента възлиза на 29 218 802 лв.

Указанията по схемата за хуманно отношение към свинете, утвърдени от Управителния съвет на Фонда, са публикувани ТУК.