Земеделски стопани от Силистренска област обявиха, че излизат на протест на 10 ноември. Те ще се съберат пред ОД „Земеделие“ в крайдунавския град, за да изразят несъгласието си с отмяната на проведените през юли и август търгове за земя от Държавния поземлен фонд (ДПФ). Това разясни за Агри.БГ Венцислав Костадинов, който е един от потърпевшите.  

Отварят нов прием за помощ заради войната в Украйна. Вижте кой може да кандидатства

„Проблемът е, че лятото спечелихме на търг земя от ДПФ, който сега искат да анулират. Официално съобщение лично не сме получили, но при изготвяне на споразуменията става ясно, че търговете се отменят. Потърпевши са и други колеги от Силистра, затова от 10 часа на 10 ноемри ще протестираме пред ОД „Земеделие“, обясни стопанинът.

На този етап той и колегите му не могат да сключат споразумения за спечелената земя, които започват да се изготвят по принцип още от септември. „Вече сме ноември, ние нямаме споразумения и няма как да се направят. Дори не знаем какво ще се случи, всичко е объркано“, споделя фермерът. 

На проведените търгове производителите са наддавали за земя от ДПФ за срок от 10 години. Цените са стигнали от 100 лв./дка до 160 лв./дка, дори 180 лв./дка.

„Това обаче зависи от размера на парцела и за по-големите се наддава повече. Договорите са за 10 години и заради това някои колеги дават по-големи суми, тъй като след 5 години тези 180 лв./дка вече няма да са актуални. Има си формула за изчисления“, обясни още Венцислав Костадинов и допълни: „Всичко е риск. Дали сме такива суми, защото са 10-годишни договори, при едногодишните търгове никой не дава такива пари. Сега обаче не знаем какво ще правим“.

Министерството на земеделието е извършило проверка и е изготвило доклад относно проведената тръжна процедура, разясниха от ОД „Земеделие“ в Силистра. „В него е описано, че са установени пропуски, грешки и неспазване на Закона на собствеността и Закона за арендата, поради което се налага тръжната процедура да бъде прекратена. Подробностите могат да бъдат изискани от министерството“, каза за Агри.БГ Гинка Катева, директор на Областната дирекция „Земеделие“ в Силистра.