Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се увеличава от 780 лева на 933 лева месечно, считано от 1 януари 2024 г. 

Четете още: В пленарната зала ще се решава за минималния осигурителен доход в селското стопанство


На фона на неразбориите в залата за заседания в Народното събрание заради протести на част от депутатите и отрязания достъп до парламентарната трибуна, промяната на минималната граница за осигуровки в селското стопанство, стана без дебати и шум. 

Само преди седмица тази тема беше силно дискутирана в Комисията по финанси и заседанието тогава приключи с решение сумата да бъде определена в пленарната зала.

Бяха направени две предложения от народни представители от ГЕРБ и ДПС за намаление на минималния осигурителен доход от 933 лева на 780 лева. Те обаче не събраха в понеделник подкрепа и съгласно предложението на вносителя – Министерския съвет, месечните осигуровки ще бъдат върху 933 лева. 

След като през 2022 г. минималният осигурителен доход беше увеличен от 420 лева на 780 лева, от 26 711 стопани, които са се осигурявали на всички рискове, през 2023 г., са останали 25 622.

Освен това има още 100 000 стопани, които са в сивия сектор, защото се затрудняват да плащат високи осигуровки, пресметнаха в комисия вносителите. 

По време на гласуването в залата обаче изобщо не стана дума за казуса със земеделските производители, а от доклада на бюджетната комисия, качен на сайта на Парламента, е видно, че такъв проблем няма. Явно притиснати от времето и неприятната ситуация в залата, депутатите предпочетоха да пропуснат дискусията по темата, която по време на всяка бюджетна процедура разбунва духовете в земеделската общност.