Много земеделски земи продължават да фигурират като урбанизирани терени в Кадастъра, сигнализира народен представител в питане до земеделския министър Кирил Вътев.

Мнение: Годината ще е апокалиптична, ако не успеем да запазим оцелелите стопани

Откъде идва проблемът? По закон решението за промяна на предназначението на земеделската земя е валидно само ако в тримесечен срок от влизането в сила на решението се заплати такса по чл. 30 и в следващите три години е поискано разрешение за строеж, а до шест години е започнало изграждането на обекта. Ако посочените срокове не са спазени, решеният губят правното си действие.

Съгласно правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи след изтичане н а сроковете за давност и незапочнало строителство общинските администрации са длъжни да уведомят съответната Комисия за земеделски земи към Министерството на земеделието и храните и Службата по геодезия, картография и кадастър за служебно извършване на промяна в съответните регистри и отмяна на решенията на Комисията.

Проверка в Кадастъра обаче установява случаи, в които имоти със сменено предназначение преди много повече години все още се водят урбанизирани, а не земеделски земи. Народният представител Даниела Божинова дава примери с такива площи във Варненска област.

„Предназначението на горепосочените имоти е променено с решение на Комисията за земеделски земи от 9 юли 2008 г. Въпреки изтеклите срокове и настъпила давност Община Долни Чифлик отказва да уведоми Комисията и службите по Кадастър. Опасявам се, че подобни примери има стотици особено по Черноморското крайбрежие, заявява Божинова.

Именно в отговор на нейн въпрос преди време стана ясно, че решенията на Комисията за земеделски земи не са съвсем публични. Публикувани са тези след 2011 г., но какво става с годините преди тази? От агроминистерството обясниха, че част от архивите изобщо не се намират във ведомството, а събирането и публикуването им онлайн ще изисква сериозен човешки потенциал и време, с които министерството не разполага.

Това логично възниква въпросът как ще се осигури спазването на Закона за опазване на земеделските земи по отношение на връщане на земеделския статут на поземлени имоти с отпаднало урбанизиране, в случаите, когато общините не спазват задълженията си по закон и затова няма публична видимост.

По въпроса е планиран отговор от агроминистъра. Агри.БГ ще следи темата.