Всички решения на Комисията за земеделските земи към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са публични и трябва да бъдат публикувани на сайта на ведомството според Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ).

Ще го бъде ли напояването у нас?

Това припомня депутат в питането си към агроминистъра дали ще се ангажира с публичността на целия архив с решения. „След констатирано неизпълнение от предходни министри на това законово изискване и мой въпрос Вие ми отговорихте, че част от решенията са били изгубени поради сървърен срив преди време”, обръща се д-р Даниела Божинова към Кирил Вътев.

Става ясно, че все пак решенията, взети в периода 2011 – 2013 г., са публикувани от министерството, но идва въпросът къде са предходните? Какво всъщност касаят тези решения:

През 2001 г. се взе решение промяната на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди да се разрешава в зависимост от продуктивните качества на земята и целите на промяната от специални комисии към Областните дирекции „Земеделие” (ОДЗ), когато исканата площ е до 50 дка от пета до десета категория или не е поливна и земята е в землищата на населените места на територията на съответната област. В останалите случаи решенията се взимат от Комисията за земеделските земи.

„Предвид обществения интерес и значимост на дейностите за промяна на предназначението на земеделските земи през 2011 г. беше прието публично оповестяване на решенията на Комисията за земеделските земи на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на комисиите на страницата на съответната Областна дирекция „Земеделие”. 

Това изискване законодателят въведе с изменението на разпоредбата на чл. 25, ал. 4 от ЗОЗЗ, обнародвано в ДВ, бр. 39 от 20.05.2011 г. След въведеното задължение всички решения, постановени от комисиите се публикуват на съответните интернет страници. Още при въвеждането на задължението законодателят е преценил да не бъдат публикувани постановените преди 2011 г. решения.”, пише в официалния отговор на МЗХ.

Влезлите в сила решения на комисиите до 24.05.2011 г. запазват своето действие, ако до 24.05.2017 г. изграждането на обекта е започнало, а решенията след посочената дата запазват действието си, ако в тригодишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението е поискано издаването на разрешение за строеж на обекта, или в шестгодишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението изграждането на обекта е започнало.

От отговора на агроминистъра става ясно още, че част от решенията на комисиите не се съхраняват в МЗХ. Решенията на Комисията за земеделски земи, постановени до 1999 г. са предадени за постоянно съхранение в Централния държавен архив.

„Предвид горепосоченото не считам за редно да бъдат предприети действия за публикуването на решенията..., дейността ще изисква ангажимент на значителен човешки потенциал и време, а задълженията на експертите от МЗХ и ОДЗ –тата, вменени стс ЗОЗЗ и правилника за прилагането му, са значителни”, заключава министър Кирил Вътев.