Най-големият проблем на производителите на плодове и зеленчуци у нас е пазарът. Въпреки, че родната продукция не е достатъчна, често се случва да остане нереализирана, защото е притисната от нерегламентиран внос. 

Фермери още питат по каква методика ще се подпомага водата за напояване?

Страната ни е залята с вносна продукция, включително и такава от Украйна и Молдова. България не може да спре този внос, но трябва да направи всичко възможно, за да се ограничат нелегалните продажби без документи, убедени са родните производители. 

„Големият проблем е, че стоката се доставя на занижени цени от една страна, влиза без документи от друга страна и с тази система на продажба на земеделски производители без касов апарат, без да си плащат данъчните задължения, дава възможност да се реализира този нелегален внос. Защо когато НАП отиде на тържищата - няма търговци? Всичко се изнася от там“, коментира за Агри.БГ Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз. 

Според нея трябва да има финансов механизъм, който да не допуска непроизводители да продават с тези картончета без касов апарат. Наблюденията й сочат, че масово се внасят тирове с домати и краставици на цени 50-60 стотинки, фактурират се на тази цена и се продават по 2.50 лв./кг, като търговецът на дребно се легитимира с картончето за земеделски производител и прави огромни продажби. 

 

Димитричка Търпанова: Това убива нашите производители. Трябва да се намери начин – финансов и законодателен, който да спре възможностите за продажба без търговците да се разчитат с бюджета и държавата. Да ги направи равни с нас. 


Производителите на плодове обмислят възможностите за стопиране на този процес като основното им предложение е да се въведе обратно начисляване на ДДС, подобно на сектор Зърнопроизводство, който се отърси от данъчните измами след въвеждането на този механизъм. 

Тогава печалбите от 20%, които сега реализират нелегалните производители автоматично ще паднат. Трябва да се промени законодателството, регистрацията на земеделските производители да бъде проследима от НАП.

„Това картонче само по себе си нищо не значи, трябва да има дигитална възможност, когато отиде един проверяващ при този производител, да засече какво гледа и какво продава на пазара“, уточнява Търпанова, която се занимава активно с производство на плодове. Тя е убедена, че цялата верига - от вноса до крайния потребител трябва да се изчисти от сивата икономика. 

Липсата на преработвателно предприятие в Североизточна България също е сериозен проблем за производителите на плодове и зеленчуци в региона. В стопанството на Димитричка Търпанова край Тутракан се отглежда и индустриална праскова, но при реализацията среща трудности, тъй като най-близката консервна фабрика е в Сливен, другата е в Петрич.