Забавянето на прибирането на реколтата от основни зеленчукови култури у нас продължава. В последния оперативен анализ на Земеделското министерство най-голям спад в производството на годишна база бележи зелето - с минус 53,5%. Но не само то е по-малко тази година.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

По оперативни данни към 12 август в страната са добити с около 7% по-малко картофи и краставици от открити площи спрямо година по-рано. Значително по-голям спад се отчита при доматите на открито – близо 20%. Реколтата от пипера пък е с цели 33,3% по-малко.

МЗХГ: Този спад е свързан с по-бавния темп на прибиране на реколтата през настоящата година и/или понижение на средния добив. 

Най-много е намалял средният добив при пипера на открито – с минус 30,4% до 562 кг/дка. При доматите и зелето събраната продукцията от декар също е по-малко този сезон. Именно очакванията за по-лоша реколта вследствие на неблагоприятните климатични условия бе една от причините секторът да поиска допълнителна държавна помощ на срещата на браншовици с премиера и земеделския министър.

Все пак има и култури, които отчитат ръст в производството. На този етап продукцията от дини и пъпеши е с 18% и 34,7% повече на годишна база. По отношение на оранжерийното производство на домати и краставици от началото на годината досега се наблюдава увеличение съответно с 5,3% и 30,6% спрямо същия период на 2020 г. В ход е второто зареждане с краставици и домати в оранжериите, пише още в бюлетина на МЗХГ.