Каква част е предвидена в предстоящата актуализация на бюджета за компенсиране на проблемите, които ще се появят с есенното производство на плодове и зеленчуци, защото такива ще има предвид метеорологичните условия? Този въпрос е отправил Тодор Джиков - председател на Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК), на срещата в Министерския съвет. Продукцията, която тепърва ще се прибира, ще бъде компрометирана, каза той пред Агри.БГ.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Фактът, че е изразходвана цялата възможност за de minimis, не успокои производителите и те продължават да настояват за държавна подкрепа. Не само растениевъдите, но и животновъдите постоянно алармират, че положението се влошава и не биха могли да оцелеят дълго по този начин.

„Лошото е, че не разполагаме с кой знае какъв лостов механизъм за държавни помощи в момента”, подчертава Джиков и допълва: „Би трябвало много бързо да нотифицираме това, което можем да получим от Европейския съюз, за да бъде то заложено в бюджета.”

Тодор Джиков: Обещаха да се посочи една сума, която да се обсъди с министъра на финансите и да се предостави за актуализация. Впоследствие, в рамките на един месец, да се види с каква сума биха могли да се компенсират земеделците.

Обещанията са едно, а възможността за изпълнението им – друго. Каквито и намерения да имат служебното правителство и земеделското ведомство, без Парламент актуализация на Националния бюджет не може да се направи. Необходима е също политическа воля и консенсус между партиите в Народното събрание. На вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента не бе постигната обща позиция по тази и други теми.

По думите на Джиков това би засегнало всички нови средства, които фермерите могат да получат. „Ние трябва да имаме актуализиран бюджет и заложени средства, защото ако нямаме, ЕС и да нотифицира Ковид-мерките, ние не можем да ги приложим. Това вече е въпрос на национална отговорност”, каза за финал браншовият представител.

Тази седмица срещите в МЗХГ по обсъжданите теми ще продължат на експертно ниво.