В момента имаме уникален домат, страхотно качество, не можем да му се нарадваме, обаче стигнеш ли до борсата, нещата приключват, споделя пред Агри.БГ зеленчукопроизводител с оранжерийно и полско стопанство.

Фермери настояват за връщане на многодневните трудови договори

Радостта му изчезва заради добре познатата стара болка – вносът, който много подбива родната стока. По думите на фермера винаги е така, но тази година положението е още по-лошо. Моли все пак да не споменаваме името му, защото една от най-големите зеленчукови борси у нас е традиционният му пазар.

Огромен е вносът на зеленчуци от Македония, Турция и Гърция на някакви символично ниски цени, които подбиват цените и ни изтласкват от пазара. Най-лошото е, че това се прави през кухи фирми, продава се от фиктивно регистрирани земеделски производители, а качеството е много ниско“, твърди земеделецът и като доказателство за думите си отправя простички въпроси, които водят до бързи изводи:

На борсата у нас влиза македонска краставица на 1 лев. Кажете ми как се образува тази цена? Къде в нея е транспорт, ДДС, мито и прочее?

Дългогодишният фермер разпознава тази стока като второ и трето качество, което в държавите, от които идва, се изхвърля, а тук се пласира максимално бързо в търговската мрежа. „Прекупвачите не ги интересува, че доматът е скапан, казват ми: „Нали утре ще го продам, какво ми дреме, а твоят домат струва 3,00 лв./кг, нищо, че е перфектен“, споделя земеделецът, който продава своите домати екстра качеството на 3 лева, а останалите - на 2,50-2,60 лв./кг. 

Зеленчукопроизводителят разказва още, че масово вносната стока се продава без фактура, а на търговците не ги вълнува дали Агенцията по приходите (НАП) ще ги глоби, защото фирмата е куха. По негови наблюдения акции на НАП има редовно, но резултат от това на пазара не се забелязва.

„Инспекторите идват на борсата, проверяват за касови апарати, застават на изхода и гледат дали имаш фактура. Глобяват ги и какво от това, те си продължават. Това е огромна престъпна схема, която трябва да бъде разследвана и вкарана в съда, защото контролните органи сами по себе си не виждам какво повече могат да направят“, смята родният производител, който от 20 години е такъв, но тъжно обобщава, че:

Ти не си конкурентен, когато трябва да пуснеш фактура, да продаваш с ДДС, да платиш данък печалба после. Да не говорим какви са нашите разходи за препарати, а с какви препарати са пръскани турските домати.

Според него тук не става дума просто за внос, за свободен пазар, нито за лоялна конкуренция и европейски ценности, а чисто и просто за измама. „Това е внос с един много, много голям нос“, заключава производителят, правейки препратка към Пинокио.

Ако отправим поглед към статистическите данни, също ще видим потвърждение на думите му, поне в частта, че вносът е лидерът на пазара у нас. „Стикерът „Произход от Турция, Гърция или Северна Македония“ продължава да е преобладава върху доматите на родния пазар“, се казва в годишния доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Други производители на домати също споделиха пред Агри.БГ, че цените падат, въпреки че данните на Министерството на земеделието сочат обратното. В последния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) също се заявява, че ставаме все по-зависими от вноса на зеленчуци. Не на последно място фермерите масово споделят от първо лице, че ситуацията е такава. Нищо обаче не се променя и явно ще продължаваме да "ядем доматите с колците"...или с пестицидите.