От Министерството на земеделието отчитат значителен ръст в цените на българските оранжерийни домати на годишна база. Според производителите обаче процесът е точно в обратна посока – към поевтиняване.

Данните говорят: Вносът от Турция, Гърция и Македония не прощава

В последния оперативен анализ на аграрното ведомство към 16 април се посочва, че при вносните домати се отчита минимално поевтиняване на годишна база – с 0,5%, докато българските оранжерийни домати са поскъпнали с 23,7% за година. Агри.БГ потърси за коментар Мая Попова, голям оранжериен производител на домати от Петрич. Нейните счетоводни документи не само, че не показват оповестения ръст, но дори се забелязва значително понижаване на изкупните цени.

Миналата година по това време беше някъде около 4 - 4,50 лв./кг изкупната цена на домата, тази година тръгнахме на около 3 лв./кг и в момента цената е около 2,50 – 2,60 лв./кг, споделя производителката.

Че има намаление на седмична база от началото на този оранжериен сезон, отчитат и официалните статистики. С -9,6% са се изменили цените на едро при доматите към 16 април според данните от министерството, достигайки до 3,03 лв./кг. - цена, която е с около 50 стотинки по-висока от споделената от производителката стойност.

Също така в оперативния анализ за зеленчуците у нас се забелязва, че само при оранжерийните домати има ръст в изкупните цени на годишна база. Всички останали посочени зеленчуци, включително и оранжерийните краставици, отчитат спад в цените на едро.

Попова категорично не е съгласна с тази статистика. Нейната модерна оранжерия е една от най-мащабните у нас и пласира големи количества на пазара. Тазгодишната реколта е добра, с радост споделя производителката, няма проблеми с доматите, но все пак резултатите ще са още по-добри, когато има повече слънце.