Реализирането на мерките, заложени в амбициозната стратегия на ЕК по т.нар „зелена сделка“ се очертават като най-голямото предизвикателство пред европейското земеделие за  новия програмен период 2021-2027 г.

Готви се първият европейски закон за климата

В новата Обща сеслкостопанска политика (ОСП) 30% от бюджета трябва да бъде задален за зелени и екологични мерки, които обаче все още не са ясни като структура и характер. Какво предстои в ОСП и какво е мнението на ресорното ведомство стана ясно днес, на среща с бранша в София.

„Европейската „зелена сделка“ неминуемо ще засегне земеделците. Надяваме се да ги засегне благоприятно, тъй като 10 млрд. евро през последните години са щетите от измененията на климата, голяма част от тях са в сектор Земеделие“, заяви евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

На форума присъства и земеделския министър Десислава Танева. 

„Дебатът е много сложен, труден. Една от причините за това са по-големите възможности на страните-членки сами да определят националните си стратегически планове. След приемането на трите SWOT анализа предстои и старта на подготовката на националния стратегически план. Срок на третия SWOT е краят на годината. Предполагам, че в първата работна седмица на януари ще направим първото представяне. Относно стратегическия план - очакваме това да стане в средата на годината. Преди всичко трябва да бъде приета Ммногогодишната финансова рамка (МФР)“, обясни Танева.


Тя припомни и позицията на страната за следващия програмен период. 

„На ниво министри, настояваме за бюджет с по-силна външна конвергенция. Обвързана подкрепа, увеличена поне с 3%, ако не се допусне запазването на Националната преходна помощ – както е записано в преходния регламент. Поддържаме и изключването от условността на малките фермери“, каза министърът.


Десислава Танева е категорична, че на ниво държава, трябва да се открият най-добрите решения, които да бъдат добавени в Националния стратегически план.

„Зелените мерки трябва да носят доход на земеделските стопин и с всичко това да изпълняваме европейските мерки, които ще имаме; да ги направим win – win и за двете страни“, заключи земеделският министър.

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.