Устойчивото земеделие и хранителната политика на ЕС, като част от “зелената стратегия” на Общността, която да се бори с климатичните промени, бяха основна тема на проведената вчера, 2 декември, конференция на ООН за изменението на климата.

Новият еврокомисар по земеделието поиска повече пари за фермерите

През месец март 2020 г. ще предложим първия в историята европейски закон за климата, който да направи прехода към неутралитета на климата необратим. Той ще включва разширяване на търговията с емисии до всички съответни сектори, чиста, достъпна и сигурна енергия, стимулиране на кръговата икономика, стратегията за “от фермата до вилицата”, както и стратегия за биологично разнообразие, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Новата Европейска комисия се амбицира още със сформирането си, да изгради дългосрочна интегрирана, хранителна политика на Европейския съюз, която да гарантира безопасни, качествени и достъпни цени за всички граждани, без да ощети останалите участници по веригата - производство и доставка.

След десет дни се очаква Европейската комисия да представи и визията си за Европейската зелена сделка - стратегия за развитието на Европа в условията на климатичните промени.

Нашата цел е да бъдем първият климатично неутрален континент до 2050 г. За това имаме нужда от инвестиции! Инвестиции в изследвания, иновации, зелени технологии”, каза още Урсула фон дер Лайен.

От друга страна, по време на дебатите за новия бюджет на ЕС, Европейската комисия предизвика неодобрение в преставителите на някои страни-членки, заради предложените съкращения в политиката за земеделито и кохезионното финансиране.

Сериозна въпросителна, обсъждана от източните държави по време на дебата за бюджета, беше как да се финансират амбициозните климатични цели на ЕС.