Във Великобритания ще пробват да решат проблема с работната ръка в земеделието, привличайки затворници, които изтърпяват присъдите си в т.нар. „отворени затвори“, съобщава telegraph.co.uk.

Анализ: 92% от бизнеса в Добрич страда от липса на кадри

Министърът на правосъдието Дейвид Гаук планира да смекчи правилата за изтърпяване на наказанието на затворниците в килии от отворен тип.

Сузана Старки, шеф на Starkey's Fruit - ферма, в която се отглеждат ягоди и ябълки, базирана в Тортхемптъншиър, съобщи пред изданието The Sunday Telegraph, че приветства това решение и вече размишлява къде може да настани затворниците, които предстои да бъдат натоварени със задачата да събират плодовете в стопанството й.

Ще се свържа с местния затвор и ще им кажа колко хора ми трябват, а те ще ми помогнат с помощници. Затворниците ще работят при същите условия, при които и всички останали, ще работят и ще получават заплатите си в края на деня. Мисля, че сме длъжни да бъдем общество, което дава шанс на тези хора. В затворите е пълно с хора, на които не им е мястото там. А доколкото именно обществото е решило да ги затвори, то трябва да им осигури и социализация, казва Старки.

В затворите от отворен тип няма никакъв контролно-пропускателен пункт, ключалки или униформи, но ако осъдените избягат, те биват изпращани вече в истински затвор с всичките последствия от това.

В момента закононарушителите в затвори открит тип във Великобритания трябва да изчакат година, преди да им бъде разрешено да работят на обществени места. Министърът на правосъдието предложи на осъдените да могат да работят през светлата част на деня, за да се повишат перспективите им за реализация в бъдеще.

Дебатът се случва на фона на рязкото намаляване на числеността на сезонните работници, тъй като Великобритания гласува излизане от Европейския съюз.

Ник Марстън, председател на British Summer Fruits, заяви, че фермите вече алармират за дефицит на персонал от 10-20%. Необходимо е да бъдат наети още около 10 000 души.