Комисията по земеделие вече може да започне работа. След двуседмични родилни мъки депутатите в Народното събрание най-после избараха председател. Това е Росен Костурков от “Продължаваме промяната”. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Както Агри.БГ вече писа, миналата седмица в пленарна зала се разразиха спорове относно кандидатурата на предложения от “Продължаваме промяната” бивш зам.-министър на земеделието Иван Христанов. 

Кой е Росен Костурков?

След поредица от заседания на председателския съвет (Това е съветът към председателя на Народното събрание, който се състои от зам.-председателите на Народното събрание и от председателите на парламентарните групи или упълномощени техни заместници), две гласувания в пленарна зала, на едно от които бяха избрани членове и зам.-председателите на комисията, ПП оттеглиха кандидатурата на Христанов за председател. 

В началото на тази седмица стана ясно, че от ПП - в чийто портфейл е комисията по земеделие, предлагат за председател своя депутат Росен Костурков. 

След като в сряда до тази точка от заложения дневен ред така и не се стигна, в четвъртък гласуването се проведе.  

При първия избор гласуваха 137 народни представители, от които 100 бяха “За”, 30 “Против”, а 7 се въздържаха - така предложението бе прието на практика, но от залата поискаха прегласуване

Минута по-късно депутатите, пуснали вота си вече бяха 103-ма, от тях 100 бяха “За”, а трима се въздържаха от избор.  

Така изглежда, че предложението е прието, но гласувалите не са достатъчен брой - необходими в случая бяха поне 105 гласа "За", защото в началото на пленарното заседание се бяха регистрирали 208 депутати.

От таблото се вижда ясно, че при първия вот 35 народни представители от ДПС са гласували, а минута по-късно за избора на председател на комисията е гласувал само 1 представител на тази партия.  

От ГЕРБ също са решили, че избирането на председател на земедеската комисия не им е важно, защото и при двете гласувания депутатите от тази партия са нищожен борй - първо трима, а след това един. 

След този пленарен панаир, се наложи проверка на кворума - регистрираха се 141 души. Но пак кандидатурата на Костурков не събра достатъчно подкрепа, защото гласовете "Против" и "Въздържал се (от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане)" бяха повече от тези "За" (на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Български възход"). При прегласуването ДПС не се включиха в гласуването.

В крайна сметка Росен Костурков успешно беше избран за председател на Комисията по земеделието, храните и горите с 99 гласа "За", 84 "Против" и 14 "Въздържал се".

Очевидно споровете между политическите партии са сериозни и подобни, наглед незначителни хватки, пораждат съмнение, че нещата са далеч по-дълбоки. 

Много е важно комисията да заработи, тъй като редица закони очакват неотложното си разглеждането, включително и промените в Закона за подпомагането на земеделските производители, чието представяне от страна на Министерството на земеделието се очаква, научи Агри.БГ. С него трябва да се нанесат редакции, които да създадат правно основание за прилагането на Стратегическия план за земеделие.