Сложните отношения между партиите в Парламента се отразиха и върху избора на председател на Комисията по земеделието, храните и горите.

Третата кризисна мярка: Кой, колко ще получи?

Точката за избор на състава на комисията беше оставена за последна след поредицата от други, които депутатите успешно определиха.

Самите членове на комисията не се оказаха проблем, но ръководителят й стана повод за забавяне.

За поста от “Продължаваме промяната” - в чийто портфейл е аграрната комисия и те трябва да определят нейн ръководител,  предложиха кандидатурата на бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, станал най-вече известен с дейността си по разследването срещу частната лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП “Капитан Андреево”.

От ГЕРБ поискаха изборът на председател да бъде в отделно гласуване от състава на комисията и народните представители гасуваха за тази идея.

Така като членове на комисията бяха избрани 21 депутати: 

От ГЕРБ: Георги Станков, Гюнай Хюсмен, Десислава Танева (зам.-председател), Мария Белова, Ирена Димова, Румен Христов.

От “Продължаваме промяната”: Иван Христанов (бивш зам.-министър на земеделието), Росен Костурков, Христо Даскалов (бивш изп. директор на БАБХ), Александър Дунчев, Стоян Георгиев.

От ДПС: Ализан Яхова, Димитър Аврамов, Имрен Мехмедова (зам.-председател).

От Възраждане: Маргарита Генчева, Даниел Петров.

От БСП: Деян Дечев, Иван Иванов (бивш министър на земеделието).

От Демократична България: Любен Иванов (зам.-председател) и Албена Симеонова (председател на БАБ).

От “Български възход”: Румен Йончев (зам.-председател). 

След това народните представители гласуваха и кандидатурата за председател. От 228 гласували, 71 бяха “За”, 64 “Против”, а 93-ма се въздържаха от избор - така Христанов не бе избран.

Председателстващият парламентарното заседание Йордан Цонев даде възможност на ПП да предложат нов кандидат, но те поискаха прекъсване за 15 минути. 

След почивката обаче Цонев предложи процедурата по избор на председател на Комисията по земеделие да се отложи за следващия ден. 

Така че кой ще ръководи аграрната комисия ще стане ясно в петък, 28 октомври. 

Още от вторник в Народното събрание текат диалози, които на моменти избиват в скандали, за разпределението и председателските места в постоянните комисии в парламента. 

За кандидатурата на Христанов се заговори още тогава, след заседание на председателския съвет. 

В сряда обаче не се стигна до избор на членове на комисии, освен само за тази по бюджет и финанси, като решението за останалите бе отложено за четвъртък. 

Прекъсването на заседанието в сряда беше поискано от “Български възход”, чийто представител Румен Йончев обяви, че няма постигнато разбирателство между политическите сили за това кой колко зам.-председателски места ще получи.
Лидерите на седемте парламентарни групи трябваше да обсъдят спорния въпрос на нов председателски съвет.

Заседанието на Народното събрание в четвъртък стартира с пореден скандал.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" обяви, че късно в сряда е имало промяна в списъка с разпределението на комисиите, което напълно опровергавало стремежът за диалогичност в парламента. Спорна се оказала комисията за младежта и спорта. 

Очевидно скандалът е между ДПС и “Продължаваме промяната”, като двете формации взаимно си разменят обвинения.