Известният индийски природозащитник Садгуру посети София за мотивационно събитие, посветено на опазването на почвата, на което присъстваха и родни фермери, ангажирани с проблема.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Като част от инициативата “Спасете почвата” в 100-дневно пътешествие с мотор Садгуру изминава сам 30 000 км, минавайки през Европа, Близкия Изток и Индия. Той се среща с местни политически лидери, известни личности, творци и широката публика, за да отправи своето позитивно послание и да насочи вниманието към един от най-важните ресурси на планетата – почвата.

Голям интерес предизвика и посещението му в България, в която той идва за първи път. Събитието се състоя в София Тех Парк, като събра стотици последователи, еколози, фермери, политици и официални гости, сред които посланикът на Индия у нас Санджай Рана. Садгуру беше посрещнат с българска питка и кисело мляко, а програмата започна с изпълнение на хора "Валя Монева". 

Природозащитникът беше приветстван и от вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. „България притежава духа да бъде част от тази промяна, ние ще спасим почвата, това е наша отговорност”, заяви министър Сандов.

Той изрази вдъхновението си от мисията на „Спасете почвата”, като отбеляза, че заради човешка дейност огромен процент от почвата деградира и всички трябва да бъдем ангажирани с този проблем. По думите му земеделието трябва да се насочи към увеличаване на биологичния елемент в почвата, нужно е да се въведе стандарт за минимум три процента хумус в нея, което ще доведе до повече плодородие. Така ще има по-малко необходимост от торене и растителна защита.

Садгуру отправи посланията за всеобщо обединение около спасяването на почвите и пред българска публика. Движението се позовава на данни от ООН, че ако не се промени подхода към почвата, 90% от нея може да деградира до 2050 г., което ще доведе до глобална продоволствена криза. 

Той определи индустриалното фермерство като едно от сериозните предизвикателства пред човечеството. Подчерта, че загубата на биоразнообразие постепенно превръща почвата в пустиня.

„Ако температурата в света се покачи с 2 градуса, което е напълно възможно през следващите две десетилетия, ветровете ще се ускорят с 20-30 км/ч и може милиони тонове пясъци от Северна Африка да засипят България. Това може да се случи и в много други страни. За една нощ е възможно вашата държава да се превърне в пустиня, каза Садгуру пред събралите се на събитието.

Посланието на индийския природозащитник е: “Всички ние сме участвали в унищожението, единственият начин е всички ние да сме част от решението, така че нека го осъществим”. От София Садгуру продължи към следващата си спирка - Букурещ.