Световната кампания "Съзнателна планета - Спасете почвата”, която цели масовa осведоменост за опасността от изчезване на почвата, стартира и у нас. Кампанията вече привлече вниманието на редица организации от неправителствения сектор, публични личности, политици и официални лица, съобщиха за Агри.БГ доброволци по проекта от фондация „Иша”.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

"Спасете Почвата" е световно движение, стартирано от индийския визионер Садгуру, за разрешаване на почвената криза чрез обединяване на хора от цял свят, които да се застъпят за здравето на почвата, и подкрепяне на лидерите на всички държави да въведат национални политики и действия към увеличаването на органичното съдържание в обработаемите земи.

Движението се позовава на данни от ООН, че ако не се промени подхода към почвата, 90% от нея може да деградира до 2050 г., което ще доведе до глобална продоволствена криза. Инициативата се стреми да достигне и обедини поне 3,5 милиарда души (над 60% от световните гласоподаватели), а Садгуру предприе посланически поход, като през март пристигна и в Европа.

Садгуру: 87% от формите на живот на тази планета се изхранва от средно 99 сантиметра от горния почвен слой. През последните 40 години са загубени 40% от него. ООН казват, че ни остава почва само за приблизително 80-100 реколти.

„Активно поддържаме връзка с ООН, Световния икономически форум и много експертни организации, за да работим заедно в тази кампания. В процеса ще се включи и България, ние сме в контакт с министри, земеделци, отговорни медии като Агри.БГ и инфлуенсъри, които ни подкрепят. Обърнахме се за подкрепа и към Институт за гората към Българска академия на науките.

Също така доброволци от „Спасете Почвата” у нас написахме „Приказка за Почвата”. Получихме одобрение и подкрепа от Министерство на образованието и науката. Наш главен партньор е Фондация „Българо-индийски технологичен форум „Махатма Ганди” – Пловдив, с който вече създадохме националните конкурси "Моята красива био градина" и "Почвата - дом за милиони организми. Участвахме в пакетиране в София, в раздаване на дървета във Велико Търново и Плевен, както и засадихме горичка в село Асеново, на място, в което заради ерозията на почвата стават наводнения при силни валежи, сподели Цветелина Христова от „Иша”.

В хода на кампанията "Съзнателна планета - Спасете почвата” през април се очаква да бъдат организирани поредица тематични семинари за българските земеделци, в които те да се запознаят с добрите практики за опазване на основния си ресурс – почвата, но и да бъдат информирани за икономическите ползи от отговорното земеделие. Ще бъдат представени споделен опит и конкретни модели за печелившо земеделие с грижа към земята, обещават организаторите.

Причините за влошаване на почвата не са една и две и действат като скачени съдове, но особена роля играят индустриализирането на земеделието и употребата на твърде много торове. Не по-малка роля има поведението ни като потребители

Според екодвижението възраждането на почвата ще отнеме 15-25 години при спешни действия. Ето представените от „Спасете Почвата” методи за съживяването ѝ:

1. Органичното съдържание изгражда здрава почва

"Ако искате да опазите почвата, тогава трябва да ѝ се добави органично съдържание. Ако няма дървета, животните изчезват, ако няма листа или животински отпадъци, няма как да има добра почва. В Индия има национален стремеж към това 33% от площта да бъде под сянка. Аз пък натискам за въвеждането на закон, че ако притежавате един хектар земя, трябва задължително да имате минимум 5 чифтокопитни животни там”, обяснява Садгуру.

2. Земеделие, основано на отглеждане на дървета или Агролесовъдство

Според ООН голяма част от разрешаването на проблема с почвата се крие в агролесовъдството. „Имаме над 107 000 земеделци, които се занимават с агролесовъдство, като доказателство, че то работи едновременно на екологично и икономическо ниво”, заявяват от „Спасете Почвата”.

3. Намаляване на консумацията на месо

Садгуру: „Близо 77% от площта, около 40 милиона квадратни километра, която се използва за земеделие в света, се използва за отглеждане на животни и тяхната храна. В сравнение с всички други възможни решения консумацията на месо е едно от най-лесните неща, които може да промените. Ако намалите консумацията си на месо с 50%, 20 милиона квадратни километра земя на тази планета ще се освободи за агролесовъдство.

Ако отгледате толкова много дървета ще можете да произвеждате всички неща, които получавате от гората, на обработваема земя. Земеделците ще станат богати и също ще се подхранва почвата. В този контекст не трябва да се отказвате от месото - просто яжте 50% по-малко. Всички доктори ви казват да го направите. Това дори не е екологично решение, това е здравословно решение за живота ви.”

4. Плодова Диета - здравословна за нас и нашата планета

Тезата на движението е, че поне 30-40% от храната ни трябва да идва от дърветата, а не от реколти с 4-месечни цикли. Това означава, че всички трябва да ядем малко повече плодове.

5. Изграждане на съзнателна планета

„Ако някой друг вид е нанесъл щети, каквито ние сме нанесли на планетата, щяхме да сме намерили начин да се справим с него. Ако милиарди марсиански пришълци бяха дошли тук и започнали да ни изсичат дърветата, да ни превръщат почвата в пустини и бяха изсмукали водата от реките ни - със сигурност щяхме да ги избием. Но проблемът не е извънземни пришълци. Проблемът сме ние”, припомня Садгуру и добавя: "Щом сме източника на проблема, можем също да сме източника на решението!"