Министерство на земеделието и храните на Франция официално забрани транспортирането на животни по време на горещините, налегнали страната. Това заяви в ефир самият министър Дидие Гийом, информира агенция ТАСС.

Отново предупреждения за опасно време

Вчера подписах постановление за забрана на превозването на животни, включително такива предназначени за износ. Не бива да се допуска животните да остават в камионите и вагоните на влаковете в такова време, подчерта министърът.

По думите на Гийом тази мярка ще бъде в сила през следващите няколко дни от седмицата и по всяка вероятност и в началото на следващата, ако жегата не отмине.

Министърът спомена ще подготвяните мерки за подкрепа на земеделския отрасъл, в това число за въвеждането на обща застраховка за фермерите. Тази сфера, каза Дидие Гийом, е единствената във Франция, при която застраховането на бизнеса не е задължително. Той добави още, че властите внимателно следят запасите от водни ресурси и призовават за икономия.

Горещо време се настани в страната от началото на тази седмица. Първоначално в Централна Франция, а след това горещата вълна обхвана цялата територия.

На този етап държавната метеорологична служба Meteo France е обявила оранжев код за опасно време в 78 от 94 департамента в континенталната част на Франция. В сряда метеоролозите съобщиха за нов температурен рекорд през юни – 34,9 градуса. Последният път, когато е имало такава жега, е било през 1952 г., когато термометрите са отчели с 0,5 градуса по-малко.

Поради високите температури властите очакват повишаване на нивото на замърсяване на въздуха. В тази връзка в някои градове са въведени мерки за ограничаване на трафика от коли.

Париж, Анеси, Лион, Страсбург, Вийербан и за първи път Марсел забраниха движението на автомобили от най-нисък екологичен клас. Министерство на вътрешните работи на Франция пусна на свой ред предупреждение за възможен риск от горски пожари заради горещото време. Някои учебни заведения преустановиха работа заради аномално високите температури.