Областни щабове за защита на населението предупредиха за повишен риск от пожари в урбанизираните райони, земеделските земи, овощните градини, животновъдните ферми и горските масиви.

Да жънем безопасно

През следващите три дни над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево и горещо време с минимална вероятност от валежи. При такава обстановка има опасност от възникване на пожари както от небрежно боравене с огън, така и от случайни искри от използваните машини.

Наблюденията на противопожарните специалисти показват, че през последната година инцидентите с огън намаляват. В селското стопанство най-рисковият сезон е през есента, когато някои фермери все още си позволяват да почистват нивите, като палят стърнищата.

Важна предпазна мярка срещу възникването на пожари е провеждането на специализирани технически прегледи на всички селскостопански машини, които се използват на полето и в стопанските дворове.

Опасност представляват също счупените стъкла и захвърлените на открито стъклени бутилки, които действат като лупи. През тях слънчевите лъчи може да подпалят сухи треви и боклуци.

От вторник над страната ще нахлува по-влажен въздух, като след това отново се очакват краткотрайни интензивни валежи. Температурите ще се задържат високи, максималните ще бъдат 28-32 градуса.