Интензивни дъждове, придружени от силен вятър, гръмотевични бури и локални градушки се очакват днес в 16 области на страната.

Агрометеорология: Горещините се засилват, страдат зеленчуците

За четири от тях - Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново, е обявена втора степен на опасност. Там кодът за неблагоприятни метеорологични явления е оранжев, съобщи Националният център по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жълт код за проливни дъждове и гръмотевични бури е обявен за Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърждали.

Важно е предупрежденията за неблагоприятно време да се вземат предвид от всички работещи на открито, тъй като опасността от падане на мълнии през следващите два дни е повишена.

„Над страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. С временни прекъсвания ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места главно в Северна България и в планинските райони – интензивни и значителни по количество. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток“, предупредиха от НИМХ.

Максималните температури днес ще са между 27 и 32 градуса, а налягането ще бъде по-високо от средното за юни.

Атмосферните процеси ще се успокоят само за един ден - на 27 юни, четвъртък, когато вероятността от валежи ще намалее и над по-голямата част от страната времето ще е слънчево, показват данни от радарни станции.

От петък до неделя се очаква нова вълна от дъждове, гръмотевични бури и градушки. С настъпването на юли в продължение на три дни над страната ще се установи слънчево, сухо и горещо време.