Дефицитът на влага през юни доведе до повреждане на над 30 000 ха посеви в Беларус. Очакванията, предвид прогнозите на синоптици, е тази цифра да се увеличи. Това информираха от Министерство на земеделието и храните на Беларус, пише belmarket.by.

Кога и как да поливаме

Неблагоприятно сложилите се климатични условия през първата декада на юни, характеризиращи се с превишаване на температурата с 4,7 градуса на климатичната норма, наред с дефицита на влага (с 29% по-малко валежи спрямо нормата за декадата) доведоха до щети за фермерите в няколко региона, констатират от министерството.

По оперативни данни на регионалните изпълнителни комитети в момента е налице повреждане на над 30 000 ха посеви. Преимуществено става дума за зърнени и зърнено-бобови култури.

Засега цифрата не е голяма, като се има предвид, че общата засята площ със зърнени култури в Беларус възлиза на 2,5 млн. ха, но тя ще се увеличава, прогнозират от ведомството.

Основната част от повредените посеви ще бъде прибрана за фуражни цели и пресеяна с междинни култури.

В селскостопанските организации разполагат с необходимите застрахователни фондове със семена за нова сеитба на площите, уточняват властите.

През 2018 г. Беларус пострада от сушата (през май и юни). Сложните условия по време на жътвата през втората половина на юли на свой доведе до съществен недобор на зърното – около 2 млн. тона.

Съгласно данни на Беларуския статистически институт реколтата от зърно в страната през 2018 г. след доработка е възлизала на около 6,2 млн. тона – с 23% по-малко, сравнено с 2017 г.