От 13 март тази година страната влезе в режим на извънредно положение. Това решение на правителството изправи много сектори пред сериозни изпитания, включително и спорта. При липса на мачове, състезания и обичайните тренировки млади български спортисти намериха спасение във фермерската работа.

Субсидиите за фермерите - без промяна до края на 2022 г.?

Заради коронавируса световната шампионка по кану-каяк Станилия Стаменова се завърна на село. Там тя поддържа физическата си сила. Младата жена помага на родителите си в земеделските задачи.

На снимките Стаменова е усмихната и в добро настроение, научаваме от пловдивския сайт „Марица“.

"Тате ми вика: Давай по-бързо, че ще размахам пръчката", шегува се 31-годишната спортистка.

Да стане земеделец е решил и защитникът на ЦСКА Божидар Чорбаджийски. Докато е далеч от терена и своите съотборници, младият мъж работи на лозето, информира Топспорт.

Всъщност земеделската работа отдавна привлича родните спортисти. Вече няколко години бившият футболист на ЦСКА и „Берое“ – Стара Загора Альоша Андонов е фермер в разградското село Юпер. До него неотлъчно е жена му Миглена Маркова, която също е известна спортистка, но в гребането, съобщава БНТ.

Днес Андонов и Маркова отглеждат крави.

Бизнесът с кравите не е лесен и изисква големи усилия, за да се намери пазар на телешкото месо, споделят бившият футболист. По думите му у нас е трудно да бъдеш фермер. Вече и кокошки в дворовете на хората рядко може да се видят.

Завръщане към селото и работата на полето у нас се наблюдава дори отпреди пандемията от коронавирус. От години четем за известни българи, които се местят да живеят в селските райони. Част от тях дори започват да се препитават с фермерство.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собственици на земи дариха 5 000 лв. за борба с коронавируса

Правителството: Промяна в постановлението за веригите, глоби до 50 хил. лв.

Как да върнем работниците в родното земеделие?