Центърът по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ) очаква съдействие от земеделското министерство за намиране на животновъдни обекти със здрави коне за производството на ценни серуми.

Ферма в Странджа отглежда пасищно над 1 000 животни

Това стана ясно при посещение на премиера Бойко Борисов с министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на финансите Владислав Горанов в държавната фирма „Бул БИО - Център по заразни и паразитни болести“.

Търсят се около 40 здрави животни, от които ще се вземе кръв, без това да ги уврежда. След това грижите за конете ще продължат, техният живот няма да бъде изложен на риск, обясни премиерът по време на разговора, излъчван във Фейсбук. 

В България има и държавен конезавод - ДП „Кабиюк“ в Шумен. Целта е да се намерят най-добрите животни за производство на серуми. По тази тема премиерът е разговарял с министъра на земеделието Десислава Танева.

„Правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от „Бул БИО“, които ще спомогнат за това българската държава да бъде още по-подготвена в бъдеще в борбата с инфекциозните заболявания“, съобщи правителствената информационна служба.

Възстановяването на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне е един от трите инвестиционни проекта, които директорът Румен Кофинов представи на срещата.