Първият проект в областта на земеделието от Плана за възстановяване и устойчивост, по който реално започва работа е „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“. 

Опростяват процедурите за фермерите по Плана за възстановяване и устойчивост

Концепцията на проекта е изцяло в унисон с основния приоритет на екипа на министър Кирил Вътев за оптимизиране на дейностите и контрола по агрохранителната верига, съобщават от пресофиса на ведомството. 

Проектът предвижда изграждане на Електронна информационна система в земеделието за обмен на данни между публичната администрация и икономическите субекти в сектор „Земеделие“.

Целта е цифровизиране и обединяване на информационните ресурси в земеделието, създаване на условия за проследяване на напредъка по изпълнението на целите на зелената сделка в областта на селското стопанство, оптимизиране на бизнес-средата и намаляване на административната тежест. 

Системата ще съдържа обща платформа и четири модула:
•    модул за употребата на продукти за растителна защита и торове,
•    информационно-аналитичен модул за контрол на употребата на антимикробни ветеринарни лекарствени продукти, 
•    модул за проследяване „От фермата до трапезата“ 
•    модул за онлайн обучение.


От думите на д-р Илиян Костов, директор на дирекция „Политики по агрохранителната верига“ става ясно, че още отсега ще стартира дейността по подготовка на съответните нормативни промени, които дигитализацията на процесите ще наложи.