Започнаха изплащания на субсидиите за животновъдство по схемата за глава животно. Фермери от Бургаско, Ловешко, Русенско, Добричко и Пловдивско заявиха пред Фермер.БГ , че вече имат суми по сметките си.

 

На лице е и 1-я от 2-та транша от субсидията за говеда, необвързани с производство, който е в размер на 91 лв./глава животно. Някои от фермерите са получили полагащите им се субсидии за крави, но за овце все още не.

 

Субсидиите за глава животно се изплащат както следва:

- за крави с бозаещи телета : 80 лв. на глава животно

- за говеда, необвързани с производтсво ( едър рогат добитък ) : общо 150 лв. ( изплащане на 2 транша : 1-и транш от 12.12.2011 - 91 лв ; втори транш : 59 лв. от първата седмица на Януари до 12.01.2012 г. )

- за биволи : 300 лв.  на глава животно

- за овце и кози , обвързани с производство : 29 лв. на глава животно един транш. Максималния размер тук по регламент е 15 евро.

 

Очаква се плащанията към животновъдите да приключат до утре 15-и Декември.

 

Субсидии получиха над 8 037 животновъди. В средствата влизат близо 1.1 млн. лева, предназначени за 86 биволовъди, които през тази година за първи път получават национални доплащания за отглежданите от тях животни. С това приключи първият транш на националните доплащания за говедовъдство.


Днес ще бъдат одобрени и плащания в размер над 19 млн. лева на 5820 животновъди по схемата за национални доплащания за овце и кози майки. Други 3.5 млн. лв. ще бъдат изплатени на 2400 бенефициенти по схемата за крави с бозаещи телета.
През следващите дни предстои изплащането на субсидии за сектор „Млечно говедовъдство” – по схемите за специфично подпомагане на глава млечна крава. Източник на средствата е Европейският фонд за гарантиране на земеделието.


Вторият транш от националните доплащания за говедовъдство ще приключи до средата на януари 2012 г. Говедовъдите ще получат още близо 18 млн.лв.