„Складовете са пълни. Имаме над 3,5 млн. тона стока – пшеница, слънчоглед и царевица. Те няма да могат да бъдат изнесени дори и да стартира търговия, а няма и изгледи да стартира“. Тревогата си сподели пред Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

„Пълните складове и липсата на търговия автоматично означават, че ще имаме сериозен проблем със съхраняването на реколта 2023. Ние имаме складове да съберем продукцията за една година. Как ще съберем зърно за 2-3 години, това е абсурдно?!“, посочва зърнопроизводителката. 

Транзитните коридори или т.нар. коридори на солидарността от Украйна не изпълняват задачата си, споделят членове на браншовата организация, при които силозите са пълни. Фермерите са категорични, че назрява много сериозен проблем:

„Идва пролетна кампания, за която трябват свежи средства. Идва обаче и нова реколта от пшеница. Само в Добруджа предстои да се ожънат близо 3 500 000 дка, като 1 200 000 дка от тях са с пшеница. Къде ще се сложи?“. 

Търговците също са затруднени, тъй като няма интерес към зърно за износ. „Те също са пълни, защото пазариха, а няма кораби, на които да си качат стоката. Изключително сложно. Ние като фермери ще трябва да взимаме тежки решения, защото пшеницата не може да чака на полето да я прибереш“, допълва Радостина Жекова. 

Очертават се загуби, които ще бъдат не само на гърба на земеделския стопанин, а на всички нас. 

Проблемите тръгнват от директива на ЕК от май 2022 г., с която се разреши безмитeн внос на украинско зърно,. Това доведе до протести на зърнопроизводителите у нас след като цените на пазара се сринаха и се зададоха фалити и междуфирмена задлъжнялост. През септември стопаните излязоха заедно с колегите си от Европа на масови протестни действия и поискаха ясни и точни регулации относно т.нар.коридори за зърно. Тогава ЕК отговори на протестиращите в няколко държави земеделци, че следи процесите и няма проблем.

В края на февруари обаче фермерите отново бяха неприятно изненадани. ЕК излезе с ново предложение – стоките от Украйна да се освободят от мита за още една година като мярката е допълнение към "коридорите на солидарността" за износ на украинско зърно по сухопътните пътища. 

Липсата на равнопоставеност отдавна тревожи българския земеделец. Солидарността се оказва с твърде висока цена, тъй като най-потърпевши се оказват близките до Украйна държави - Полша, Румъния и България. Търпението на земеделеца е безкрайно, но напрежението отдавна е назряло и заплашва да избухне като вулкан, помитащ всичко по пътя си.  Истинските губещи обаче ще бъдат не зърнопроизводителите, а всички ние.