Ще бъде ли отворен кризисният резерв, с който да бъдат подпомогнати земеделски производители в страните членки, които са най-близо до конфликта в Украйна? Все още нямаме конкретен отговор на този въпрос.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Темата беше дискутирана и на последния Съвет по земеделие и рибарство в Брюксел, само че на затворени врати. 

Докато очакваме конкретен отговор от Европа, Агри.БГ разговаря по темата с евродепутата Атидже Алиева-Вели.

“На едно от последните заседания на Комисията по земеделие в Европейския парламент коментирахме темата. Комисията, за мое съжаление ,не беше толкова категорична, казвайки, че анализира ситуацията, наблюдава я и ще прецени дали ще отвори този кризисен резерв. 

Безспорен факт е солидарността ни към Украйна, но всички тези нарушения на пазара, които се получиха трябва да получат своите адекватни мерки и помощи.

Аз считам, че е важно навременното отваряне на този кризисен резерв, за да може зърнопроизводителите да се справят с предстоящата реколта, защото виждаме, че има риск за реколтата тази година, от гледна точка на това, че предстои да се прибере. А складовете за съхранение са заети и т.н. Надявам се с призива и на колегите от останалите държави да успеем да осигурим тази помощ за зърнопроизводителите”, обясни евродепутатът.

Зърнопроизводителите обаче са категорични, че само по себе си отварянето на кризисния резерв няма да е достатъчно. Нужни са цялостни и по-мащабни мерки.

Към момента Комисията има две възможности – или да внесе предложение за използване на средства от резерва и да го постави на гласуване. Или да представи проект за законодателен акт, с който да активира резерва. 

За разлика от предишния кризисен резерв, този, част от Общата селскостопанска политика 2023-2027 г. не изисква съкращаване на директните плащания. Според новата ОСП, в началото на всяка година от програмния период, за него се заделят минимум 450 милиона евро от общоевропейския бюджет. Неизползваните през годината средства се прехвърлят за следващата, а в случай на нужда Брюксел може да прибави още средства.

Вижте повече във видеото.