Поправки в Закона за защита на конкуренцията се опиват да спрат порочните практики във взаимоотношенията между веригите и родните производители. Те минаха на първо четене в парламентарната Комисия по земеделие. Предстои гласуването им в пленарна зала.

Извиват ли се легално ръцете на родните производители?

В Законопроекта се предвиждат забрани на определено поведение в отношенията между купувачи и доставчици. Какви са те, разяснява в своя доклад от заседанието Мария Белова – председател на земеделската комисия.

Първата група норми включват т. нар. абсолютни забрани за нелоялни търговски практики. 

Такива са плащанията за селскостопански и хранителни продукти, включително за нетрайни, със срок по-дълъг от 30 дни от доставката/определяне на платимата сума, известия за отказ на поръчки за нетрайни продукти от по-малко от 30 дни (за продукти с кратък срок на съхранение е предвиден 14-дневен срок на предизвестие), едностранна промяна на условията по договора от страна на купувача, таксуване на доставчика с плащания, които не са свързани с продажбата, ограничения за доставчика и др.

Втората група норми касаят т. нар. условна забрана за нелоялни търговски практики, които принципно не са забранени, ако са предварително договорени между доставчика и купувача. 

Такива са връщането от купувача на доставчика на непродадени продукти, без той да е заплатил за тях и/или за изхвърлянето им, таксуване от страна на купувача към доставчика с плащане като условие складирането, излагането или включването в продуктовата гама на негови продукти или за предлагането на пазара на такива продукти, искане от купувача доставчикът да заплати разходите за намалени цени в рамките на промоция, разходите за реклама на продуктите и др.

Правят се изключения за плащания по-късно от 30 дни за доставки по Схемата за училищен плод и мляко, за плащания от лечебни заведения, както и по договори за доставка на грозде или гроздова мъст за производство на вино, но при определени условия. 

В законопроекта доставчиците и купувачите са диференцирани в няколко групи според годишния си оборот. Предвидени са и разпоредби как точно се определя този оборот. Прецизирани са и текстове, свързани с установяване на нарушения и налагане на санкции. 

За неизпълнение на закона купувачът ще търпи имуществена санкция до 5 % от реализирания оборот за предходната финансова година.

Според някои членове на Комисията по земеделие обаче земеделските производители ще останат в уязвимо положение, тъй като големите търговски вериги ще продължат да налагат в договорите условия, включени в условните забрани.

Бяха изказани и мнения, че въпреки усилията фермерите са все така незащитени в отношенията си с големите оператори, които от позицията на силата налагат неблагоприятни клаузи в договорите.