Инфлацията е надвиснала над цялото производство през стопанската година. За някои това ще е фатално. Дори добре развити бизнеси в сектор „Зърнопроизводство” са изправени пред предизвикателствата на ценовите скокове и дефицита на наличности. Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат, посочва пред Агри.БГ няколко основни пера, които ще струват повече на зърнопроизводителите тази година.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Намираме представителя на сектора в очакване на какъвто и да е валеж, защото въпреки добрата засега зима в Бургаско има дефицит на влага. След 10-15 февруари по думите му стопаните ще започнат да торят, ”но само който е взел тор”

Не вярвам да има спад на цените, поне докато мине кампанията. А те са убийствени - 1500 лева е амониевата селитра. Ако месец юни продаваме на 30-35 ст./кг пшеница, не знам къде ще му излезе краят”, коментира Проданов.

По-скъпи ток, горива, препарати също увеличават разходната част за бизнеса в земеделието. „Дори и най-малкият офис детайл – химикалката, струва повече”, подчертава зърнопроизводителят. Но не нейните цени тормозят стопаните.

Илия Проданов: Машини и резервни части – там е сериозно положението. Има скок на цените и липса на наличности. 

По думите му при новите селскостопански машини инфлацията е около 20%. Дефицитът им на пазара пък повишава изкуствено цените на техниката втора употреба, „защото, като няма откъде да вземеш нова, ще си купиш употребявана”, обяснява Проданов. Споделя и личен опит: „Поръчах си самоходна пръскачка през април, ако я бях поръчал през ноември, щеше да е със 17% по-скъпа, което прави 49 хил. евро. Шест месеца по-късно щях да изгубя тези пари.”

Дългогодишният производител обяснява поскъпването на земеделската техника така: „Цените на суровините се увеличиха много – металът поскъпна, производството на чипове, навигации, монитори, антени - всичко секна. Логистиката на тези консумативи от Китай спадна. Доставките са сложни, има липси.”

Според него ключово е също, че в момента търсенето изпреварва предлагането, което води до ценови аномалии. Всеки иска да инвестира в кризисен момент. За зърнопроизводителите правилната инвестиция е в техника, затова Проданов смята, че има сериозно търсене на пазара на селскостопански машини. 

Другото разходно перо, което ще се увеличи за земеделците тази година, е заплатите на работниците. "В нашата фирма вече сме повишили заплатата на служителите с 10% за новата кампания. Не мисля, че има някой, който ще остави заплатите на същите нива от миналата година. Разходите се повишават, всичко поскъпва, досегашните суми вече няма да им стигнат ", казва още браншовият представител.

Проданов споделя, че за региона средната заплата за механизатор миналата година е била над 1200 – 1300 лв., като очаква сега да се повиши. „Няма как да си намериш читав механизатор, ако не му даваш добри пари”, категоричен е Илия Проданов.