Чакаме отговор относно процедурата за удължаване на срока на действие на обратното начисляване на данъка добавена стойност (ДДС) в зърнопроизводството, сподели пред Агри.БГ председателят на НАЗ Костадин Костадинов.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Така наречената дерогация е със срок на действие до 30 юни 2022 г. съгласно Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28.11.2006. Процедурата по удължаване вече беше прилагана два пъти - последно за срок от 2,5 години. 

„Този въпрос е много важен, а и в момента се гледа бюджетът за 2022 г. Преди седмица сме го поставили пред Министерството на финансите, Министерството на земеделието и Комисията по земеделие към Народното събрание. Попитахме дали България тряба да предприеме някакви мерки и какви,обясни браншовият представител.

Костадин Костадинов: Казаха ни, че ние трябва да пуснем становище и молба до Европейската комисия, което не звучи много нормално. Това трябва да е политика и инициатива на държавата.

По думите му прилагането на обратното начисляване на ДДС през годините е доказало своята полезна функция – изсветляване на сектора и прочистване от измамници, и от НАЗ са готови да се обосноват със становище пред държавните институции. От асоциацията са изпратили запитване и до евродепутата Атидже Алиева-Вели, за да проучат процедурата. „Доколкото си спомням, процесът отнема около 4 месеца”, подчерта Костадинов и добави:

Едно бездействие и пропускане на сроковете може да има сериозни последствия за данъчната ни система и земеделските производители. Затова ние следим всичко и информираме навреме. Ще повторим запитванията си, ако е нужно, но се надяваме, че няма да е.”

В края на година изтича действието и на преотстъпния данък, припомни още председателят на НАЗ.