Комплекс от мерки за пчеларството, които да бъдат заложени в Стратегическия план, бяха обсъдени на последната среща на Тематичната работна група на 8 януари. Шестте интервенции са на база на браншови предложения, като голяма част от тях не са прилагани досега.

Кои пестициди морят пчелите на България?

За да ги обясним по-разбираемо, потърсихме за коментар Петко Симеонов, председател на сдружение „Биологично пчеларство“. Новият момент е, че пчеларската програма вече няма да е за тригодишен период, а ще бъде част от Стратегическия план и ще следва неговата логика. Обсъдените интервенции допълват общите такива по Ос 2, обясни браншовият представител и сподели, че по тях още се работи, а влизането им в сила ще е чак след 2022 г.

Интервенциите са в посока на стимулиране на кооперирането на производителите. Има повече мерки, насочени към организациите, но това не ограничава индивидуалното кандидатстване, категоричен е Симеонов.

Консултации и полеви демонстрации

Това е заложено в първата обсъждана интервенция, насочена към пчеларските сдружения и организации на производители. Те ще имат достъп до външни консултантски услуги, с които да осигурят обучения за членовете си, дори полеви демонстрации. Всяка организация ще може да преценява спрямо своите нужди какви експерти да привлече, за да подпомогне своята дейност и членовете си. Идеята е да се стимулира развитието на сдруженията и политиката на сдружаване, а оттам и да се увеличат компетенциите на пчеларите.

Важно е тези консултации да не се бъркат с консултирането и изготвянето на бизнес планове. Тук идеята е да има практическа помощ, свързана с борба с вредители, правни въпроси, свързани с регистрация на пчелни семейства, и други“, обясни Петко Симеонов.

Помощ за инвестиции в пчеларските стопанства

повечето от които са малки и не са конкурентни по инвестиционната мярка от ПРСР, особено след увеличаването на размера на стопанствата, допустими за кандидатстване, е следващата интервенция. 

Идеята е да осигурим възможност за достъп до инвестиции с максимално опростен регламент и без административна тежест, поясни браншовият представител и открои важните моменти в тази помощ:

„Това е може би най-сложната интервенция, защото позволява да има различни бенефициенти. От една страна, могат да кандидатстват отделните пчелари като физически лица, от друга страна, са допустими и организации на производители пчелари. Пчеларите ще могат да кандидатстват както до момента за лекарства срещу вароатозата. Опитваме се да включим в списъка и други болести и агресори по пчелите. Ще прибавим и допълващи фуражи за пчелите при борбата с нозематоза. Това до момента не е било разписано." 

По тази интервенция пчеларите ще могат да кандидатстват за кошери, отводки и майки. Помощ ще има и за малки активи – дребен инвентар. 

Петко Симеонов: "В същото време организациите на производители ще могат също да кандидатстват в инвестиционни програми за общи активи, които да подпомогнат реализацията на продукцията на членовете. Възможни ще са и разходи за управление на риска, включително застраховане на продукцията - механизъм, чрез който ще може да се компенсират загубите при слаби добиви. Това е аналогия на оперативните програми, които са допустими за организациите на производители в другите сектори – плодове и зеленчуци, мляко и млечни, зърнопроизводство. 

За пчеларството няма конкретно разписани оперативни програми, но в чл.49 от проекта за новия регламент на Стратегическите планове голяма част от дейностите реално покриват тези от оперативните програми. Тук ще бъде административно малко по-достъпно за отделните пчелари, но лично моето мнение и това на колеги е, че такива инструменти няма как да бъдат управлявани от други структури, освен от организации на производители."

Лабораторни анализи

По тази интервенция пчеларите ще получат средства за изследвания, а лабораториите – за закупуване на оборудване за анализ на пестициди, антибиотици, фалшификации в продукта.

„Това е много наболял проблем и досега нямаше възможност да се изследва за това. Включително БАБХ не разполагат с такова оборудване. Все още регламентът е в проект. И преди сме настоявали да бъдат включени пестицидите и антибиотиците. В сегашната програма имаше проблем от гледна точка на тълкование на Комисията, сега това тепърва предстои да се комуникира", коментира Симеонов.

На заседанието е обсъждана и интервенция за маркетинг на продукцията и наблюдение на пазара, както и такава за подобряване на качеството на продукцията. Към списъка е включена и мярка за изследователски програми, в която също има нов момент.

„Досега в пчеларските програми винаги са присъствали и научни дейности, но те почти не бяха прилагани въпреки желанието на пчеларския сектор. Сега се дава възможност за по-широк кръг от кандидати, като фокусът, разбира се, е производителят. Ще могат да се включат и преработвателни предприятия, и научни звена", обясни Симеонов и сподели, че работата по пчеларските интервенции продължават и тепърва ще се обсъждат такива, свързани с екологичните изисквания.