Половината от слънчогледа, който е влязъл в Европа от Украйна, е в България по данни на Европейската комисия”, заяви служебният земеделски министър Явор Гечев пред Дарик радио и акцентира, че така се получава дисбаланс на пазара у нас.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Темата беше обсъдена и на срещата на министрите от Вишеградската група, на която Гечев присъстваше. По думите му вследствие на свръхпредлагането, което се получава на нашия пазар, страдат малките зърнопроизводители.

„Големите имат собствени складове и има къде да приберат пшеницата или слънчогледа. Малките продават на цена, каквато могат, защото няма как да реализират зърното. Получава се голяма разлика между локалния пазар тук и цените, които са на борсите в Амстердам. Освен това у нас се получава частичен проблем, в който пшеницата се прибира веднъж годишно, а се продава цяла година – това създава проблеми с логистиката и складовете, обясни агроминистърът.

След старта на руската агресия в Украйна страната имаше около 20 млн. тона зърно за износ от миналата реколта. Голяма част от количествата минаха през България, Румъния и Полша. „Освен това Русия обяви рекордни добиви тази година, започна реалната търговия и това на практика натисна пазара надолу”, отбеляза Гечев.

Следете темата: Война и земеделие

Той коментира и защо украинското зърно, предназначено за трети страни, остава в България, а не минава само транзит. „Когато се създава аномалия по търговските коридори, това някъде избива. Там, където трябва да отиде, няма складове и затова се спира в последната възможна точка – една от тях е България”, уточни земеделският министър. 

Явор Гечев: Транспортните коридори малко трябва да еволюират.

Според него е нужно да се правят силозни инсталации в местата, за които е предназначено зърното, за да може да се продава през цялата година. Земеделският министър припомни акценти от разговорите в Европейската комисия и обсъждането на бъдещи мерки, които да смекчат проблема, „включително получаването на повече средства за влакови композиции, за да може ние да транспортираме зърното до пристанищата на Бяло море”, отбеляза още министър Явор Гечев.

Неговата прогноза е, че през март следващата година ще има известно нормализиране на пазара, но предвид продължаващата война, това няма да е последната трудна година.