AgriTechHack – първият по рода си АгроХакатон у нас приключи след 28 часа неуморна работа от над 60 IT специалисти. Всички те се бориха за куп награди, но основната цел на събитието беше една – програмистите да разработят и представят идея или цялостни решения, които да са в полза на земеделските производители в страната.

Агро IT програмисти – вижте техните идеи за по-технологично земеделие

В рамките на два дни участниците имаха уникалната възможност да обменят опит и знания, и да работят под менторството на топ-експерти в сферата на технологиите и тяхното приложение в агро-хранителния сектор. 

По-рано днес ви представихме ексклузивно проектите, които участваха в надпреварата. Време е да разберете и кои са победителите в Хакатона. Наградният фонд на първия Хакатон у нас, е в размер на 22 000 лева, от които 20 000 лв. осигурява AgroHub.BG чрез проекта SMART AGRI HUBS по европейската програма „Хоризонт 2020“. Останалите 2 000 лв. са осигурени от банка ДСК.


Ето и победителите:
На пето място са специалистите от BеVine. Те печелят участие в WUR Life Sciences Farm Hack в Холандия, където победителят ще може да спечели допълнителни 10 000 евро.  Проектът на BeVine е за софтуерен и хардуерен анализ на данни от лозови масиви. Специалистите са открили база данни на болести по листата и са я интегрирали в проекта си. Чрез снимане на листата и чрез автоматично снимково разпознаване, лозарите ще могат да получават информация дали дадено насаждение е болно и от какво. 

На четвърто място е отборът на The Bees. Тяхната идея за приложение, което да засича аномалиите при данни в пчелни кошери и метеостанции, с цел превенция, грабна журито. Благодарение на това те ще имат възможност да представят идеята си в Министерство на земеделието, храните и горите.

На трето място отново са специалистите от BeVine. Те печелят и парична награда от 2 000 лв., с което да подпомогнат доразработването на проекта си.

Второ място зае TehnoLogica. Техният проект е за open source инструменти за данни, които да идват от трактора. Ще се анализират голям брой от данни за голям период от време, за да се даде информация, например, колко време е стояла дадена машина на полето, без тя да бъде използвана. Тяхната награда е 5 000 лв.

Голямата награда на първия по рода си АгроХакатон у нас грабна екипът на ONE – двама братя. Техният идеен проект е за проследяване на производството на продукти. По този начин потребителите лесно ще могат да разберат дали купуват местна продукция и дали тя е прясно произведена. А в същото време, производителят ще може да печели повече заради добрата си репутация. Братята Александър и Борис Брестнички получават парична награда в размер на 15 000 лв.

Агри.БГ е официален медиен партньор на събитието. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg