На Консултативния съвет по тютюна, който се проведе във вторник в аграрното министерство, са гласувани единичните ставки по сортови групи тютюн за Кампания 2023 по интервенцията „Преходна национална помощ за тютюн“.

Още по темата: Цветан Филев: За българските тютюнопроизводители имаше кардинални промени през 2023 година

Преди това трите браншови организации в сектора - Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010, Съюз на производителите на ориенталски тютюни в България и Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България, са сключили нотариално заверено споразумение, което е входирано в деловодството на аграрното министерство, съобщи за Агри.БГ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ 2010. 

За четирите сортови групи тютюн единичните ставки са следните: 
Басми 
До 2 000 кг – 5.50 лв./кг за 6330 бенефициенти
Над 2 000 кг – 4.13 ст./кг за 701 бенефициенти

Каба Кулак 
Единична ставка – 4 лв./кг за 742 бенефициенти

Бърлей
Единична ставка – 4 лв./кг за 446 бенефициенти

Вержиния
Единична ставка – 3 лв./кг за 76 бенефициенти.

Общо кандидатите за четирите сортови групи тютюн са 8 295 стопани. 

"Приоритет в разпределението на средствата, съгласно споразумението между трите браншови организации в сектора, имат производителите на най-масовата сортова група тютюн в България – Басми. В нея попада над 70% от цялото производство на България като обем. Близо 80% от кандидатите са тютюнопроизводители на Басми. Това са най-дребните, най-малките, най-малоимотните, затова им се дава приоритет", уточни Филев. 

Общият пакет средства, който ще се разпределя за Кампания 2023, е 71 млн. лева, които са заложени в бюджета за 2024 година.
Съгласно индикативния график на ДФ „Земеделие“ средствата се очаква да бъдат изплатени до края на месец март.