Парламентарната комисия по земеделие прие на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия изделия.

Различни гледни точки за „справедливост” по темата със земите от ДПФ

Проектозаконът цели създаване на национално законодателство, съответстващо на правото на Европейския съюз в областта на производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия. 

Дебат предизвика параграф 22 от преходните и заключителни разпоредби на текста, касаещ срока, в който могат да продължат да се предлагат на пазара тютюневите изделия, с изключение на нагреваемите тютюневи изделия, електронните цигари и/или контейнерите за многократно пълнене, и изделията за пушене, различни от тютюневи изделия, които не отговарят на изискванията на този закон.

Първоначалният текст на Икономическото министерство залагаше, спрямо новите европейски регламенти, крайната дата да е 1 януари 2024 г. След становища от неправителствения сектор Земеделската комисия реши да го удължи до 30 юни 2024 г.
При гласуването на второ четене обаче представители на тютюневата индустрия възразиха срещу тази дата и заявиха, че удължаването на срока ще предизвика състояние на неконкурентноспособност на компанните, които са започнали да преориентират производството си още преди година, когато бе ясно, че ще се има нови изисквания.

„Реално с един такъв по-дълъг срок ще се направи едно заобикаляне на духа на делегирания акт, който е известен повече от една година на всички компании в цяла Европа”, коментира Кирил Георгиев, член на Българска асоциация на тютюневата индустрия. Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ, 2010 подкрепи изказването му и допълни:

България е застрашена по-скоро от санкция, защото вече много се бави европейската директива за тютюна и тютюневите изделия в Закона за тютюна, така че аз апелирам да се спази първоначалният срок от 1 януари 2024 г., какъвто е в основния закон.

След обсъждане браншът и част от депутатите се съгласиха, че най-добре е да бъде приет срок от 30 дни след публикуването на закона в Държавен вестник. Проф. Христо Даскалов обаче предложи аванс от 2 месеца, за да има време бизнесът да реагира. 

Финалният текст, приет от Комисията гласи: „Тютюневите изделия, с изключение на нагреваемите тютюневи изделия, електронните цигари и/или контейнерите за многократно пълнене, и изделията за пушене, различни от тютюневи изделия, които не отговарят на изискванията на този закон и са произведени или пуснати на пазара до влизането в сила на този закон, могат да продължат да се предлагат и продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от два месеца след обнародване на закона.”.